Afecţiune caracterizată printr-un număr de plachete sangvine sub nivelul normal.
Tulburările producerii de plachete pot fi consecutive unei anomalii congenitale (sindromul lui Fanconi), unei carenţe în vitamina B12 sau în acid folie, unei aplazii (distrugere a măduvei osoase de către radiaţii, prin infecţii ca tuberculoza sau hepatita virală, sau prin absorbţia unor toxice variate, între care alcoolul), unei infiltrări a măduvei osoase cu o leucemie sau un alt cancer, în sfârşit o mielofibroză (transformare fibroasă a măduvei).
Distrugerea excesivă a plachetelor poate fi de origine neimună, ca în coagulările intravasculare diseminate (formarea de microcheaguri constituite din fibrină şi din plachete) şi la purtătorii unei proteze cardiace care provoacă o agresiune mecanică asupra celulelor sangvine, fie de origine autoimună: producerea de anticorpi antiplachetari în cursul unei purpure trombocitopenice idiopatice sau al unor sindroame limfoproliferative, şi, de asemenea, la purtă- torii de HIV (virusul SIDA), la ingestia anumitor medicamente.
Tulburările de distribuţie a plachetelor survin ca urmare a unei retentii a acestora în splină în cursul unui hipersplenism.
In formele cele mai severe, se observă hemoragii ale pielii şi ale mucoaselor traducându-se prin pete roşii-violacee (peteşii) sau echimoze, uneori prin sângerări ale nasului, mai rar prin sângerări digestive sau cerebrale.
Tratamentul trombopeniilor depinde de cauza lor.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.