Tromboza

Fenomen patologic care constă în for­marea unui trombus (cheag sangvin, format din fibrină, din globule albe şi din plachete) într-o arteră sau într-o venă.

O tromboză poate fi favorizată de o placă de aterom (depunere grăsoasă), de o încetinire circulatorie (stază sangvină a insuficienţei cardiace sau a poliglobuliei) sau de o modificare a hemostazei care provoacă o stare de hipercoagulare (deficit în antitrombină III, în proteine C şi S). Sarcina, perioada care urmează unei intervenţii chirur­gicale, luarea de contraceptive orale, precum şi tabagismul sunt factori favorizanţi.

Trata­mentul preventiv sau curativ al trombozei este unul medicamentos (antiagregantele plachetare, ca acidul acetilsalicilic şi ticlopidina, anticoagulantele ca heparina şi antagoniştii de vitamină K, tromboliticele), o trombectomie (ablaţia trombusului) este practicată în caz de urgenţă.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”