Tubulopatie ( nefropatie tubulară, tubulonefrita)

[nefropatie tubulară, tubulonefrita]

Orice boală renală caracterizată printr-o afectare a tubulilor renali.

Tubulopatiile acute denumite şi necroze tubulare acute se caracterizează printr-o distrugere a celulelor care mărginesc tubulii renali. Ele sunt cauzate de luarea de anumite medicamente (antibiotice, anticanceroase, imunosupresoare), de absorbţia unor toxice (tetraclorură dc carbon, mercur, plumb) sau sunt legate de o stare de şoc (şoc septic, hemoragie sau hipovolemic, insuficienţă cardiacă acută etc.)

Tubulopatiile acute se manifestă printr-o insuficienţă renală acută care este pusă în evidenţă printr-o creştere brutală a nivelului ureei şi creatininei în sânge şi adesea, printr-o anurie (oprirea secectării de urină).

Tratmentul vizează cauza bolii , în cazurile cele mai grave se impune o dializă în aşteptarea vindecării, care survine în câteva zile sau în câteva săptămâni, odată cu regenerarea spontană a celulelor tubulare.

Tubulopatiile cronice sunt dereglări funcţionale şi/sau anatomice ale diferitelor segmente ale tubulului renal. Ele pot fi congenitale iar atunci sunt uneori ereditare şi mai mult sau mai puţin grave şi complexe, ori pot fi dobândite iar atunci sunt izolate sau integrate nefritelor interstiţiale cronice.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”