Boală infecţioasă cauzată de inocularea sau ingestia unui bacii Gram negativ, Francisella tulurensis. Rozătoarele (iepurele sălbatic îndeosebi) constituie rezervorul bacilului, contaminarea se produce prin contact cutanat al unei plăgi chiar minime cu un animal infectat.
După o incubaţie de cca.4 zile, apar dureri de cap, curbaturi, febră şi frisoane. In al doilea timp apare la punctul de inoculare (un şancru) o inflamaţie a ganglionilor limfatici şi o amigdalită dureroasă.
In absenţa tratamentului febra persistă mai multe săptămâni rar se continua cu afectiune respiratorie şi o septicemie.
Boala este tratată prin administrarea de antibiotice din familia ciclinelor timp de zece zile.
Prevenirea se face prin vaccinarea a persoanelor care au grad ridicat de contaminare, persoanelor expuse prin profesia lor la contaminare (tăbăcari, vânzători de vânat, bucătari ).
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.