Expiraţie bruscă şi zgomotoasă, reflexă sau voluntară, asigurând expulzia aerului conţinut în plămâni.
O tuse poate avea origini foarte diverse: bronhopulmonare (bronşită, traheită, astm, cancer bronhopulmonar, inhalare a unui corp străin, dilataţie a bronhiilor, tuberculoză), dar şi otorinolaringologice (otită, rinofaringită, sinuzită), pleurale (pleurezie, pneumotorax), cardiace (insuficienţă cardiacă stângă) sau digestive (reflux gastroesofagian).
Se deosebesc două forme de tuse: tuşea umedă, care este urmată de expectoraţie, şi tuşea uscată, în care nu există expectoraţie.
Tusea nefiind decât simptomul unei boli, nu este tratată pentru ea în sine, cu medicamente antitusive, decât dacă este uscată si foarte deranjantă. Antitusivele sunt contraindicate în caz de tuse umedă deoarece suprimând tusea putind provoca o acumulare de secreţii în bronhii şi plămâni şi pot agrava jena respiratorie.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.