Unghie

Lamă tare care acoperă spatele ultimei falange a degetelor de la mâini şi picioare.

Unghia este formată dintr-o rădăcină ascunsă sub un pliu cutanat, şi de o parte anterioară vizibilă.

Modificările de culoare a unghiilor sunt de cele mai multe ori cauzate de o infecţie cu o ciupercă microscopică (dermatofit, drojdii sau mucegaiuri), de o proastă circulaţie sangvină, de luarea unor medicamente (neuroleptice, antibiotice, sulfamide, antiinflamatoare nestero­idiene), de nicotină sau de unele lacuri de unghii.

Unghiile pot fi anormal de bombate (hipocratism) sau concave (koilonichie), se pot desprinde de patul lor (onicoliză), se pot decolora (leuconichii), pot prezenta ridicături sau şanţuri longitudinale cauzate de îmbătrânire sau de unele boli dermatologice, şanţuri tranversale legate de un trumatism al matricii sau de o boală generală, mici depre­siuni de mărimea unui cap de ac cu gămălie, caracteristice psoriazisului, eczemei sau lichenului.

Unghiile uscate şi casante sunt o consecinţă a unei manechiuri agresive sau prea frecvente, a unor traumatisme fizice sau chimice (lucrări menajere sau profesionale), ori a unor carenţe alimentare (în vitamina C şi în fier, îndeosebi). Micile pete albe care se observă uneori sub o unghie sunt cauzate de o tulburare minoră de keratinizare, uneori de mici bule de aer blocate sub unghie sau de o ciupercă superficială.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”