Urticarie

Afectiune dermatologică ce este caracterizată prin apariţia de plăci roşii în relief, adesea foarte pruri­ginoase. Urticariile pot fi : urticariile acute (câteva ore) si urticariile cronice (care persistă mai mult de trei luni).

Urticaria acută – Aceasta poate fi cauzată de luarea anu­mitor medicamente (analgezice, antiinflamatoare, aspirină), de o înţepătură de insectă  sau poate avea o origine alimentară.

Urticaria cronică– Aceasta poate fi cauzată de de factori fizici (frig,apa, soare, substanţe alergizantă conţinută în atmosferă ), de luarea anu­mitor medicamente, factori ereditari sau dobândiţi.

Simptomele şi semnele urticariei leziunile asemanatoare celor provocate de urzica (urticaria afectează dermul superficial) sunt rotunde, puţin ridicate, rozalii, înconjurate de o margine albă mai mult sau mai puţin marcată; foarte mobile şi trecătoare, ele dispar pentru a reapărea în alte locuri ale corpului, uneori în câteva ore.

Urticariile colinergice şi urticariile la apă sunt caracterizate printr-un fel de coşuri de mărimea unui cap de ac cu gămălie.

Urticariile cronice asociate unei boli generale se traduc prin apariţia de placarde adesea fixe,simetrice, puţin sau deloc pruriginoase; ele pot să fie însoţite de o febră uşoară, de dureri articulare şi de un sindrom inflamatoriu moderat.

Tratamentul urticariei constă în administrarea de antihistaminice pe cale orală sau injectabilă, asociată uneori cu cea orală a altor medicamente ca cromoglicatul de sodiu sau ketotifenul, care inhibă degranularea celulelor numite mastocite, fenomenul care eliberează histamina.

Corticosteroizii, administraţi pe cale orală sau injectabilă, nu se utilizează decât în urticariile severe. Ingri­jirile locale ale pielii implică utilizarea unui săpun acid sau cu apă care conţine oţet şi aplicaţii de lapte care catifelează pielea.

Cauza urticariei trebuie să fie tratată de fiecare dată când este posibil, suprimarea alimentului sau medicamentului responsabil, chiar desensibilizarea. Mai mult, există ade­sea un factor psihologic favorizant, al cărui rol poate fi atenuat cu anxiolitice şi cu o psihoterapie.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”