Cancer genital feminin care poate afecta fie colul, fie corpul uterin (endometru).
Cancerul colului Uterin.- Apare mai ales înainte de menopauză şi ca factorii de risc se află infecţiile genitale ( mai ales cele cu virus herpetic şi cu papilloma virus), multiplicitatea partenerilor sexuali, precocitatea vieţii sexuale, faptul de a fi avut mai mult de un copil.
Leziuni precanceroase caracteristice (displazie) preced apariţia cancerului. O displazie a colului sau un cancer la începutul său nu se manifestă adesea prin nici un semn, dar orice sângerare sau pierdere colorată cu sânge (după raporturile sexuale, între fluxurile menstruale, după menopauză) constituie semnale de alarmă.
Diagnosticul cancerului de col uterin se bazează pe examenul la microscop al celulelor prelevate din zona suspectă prin frotiu cervicovaginal. Un frotiu al cărui rezultat este anormal justifică un examen vizual local (colposcopie) în cursul căruia este practicată o biopsie.
Netratat, cancerul de col uterin se întinde, mai întâi local (la vagin, la vezică, la corpul uterin, la rect). Sunt posibile metastaze în ficat.
Tratamentul face apel la chirurgie şi la radioterapie, cărora li se asociază sau nu chimioterapia.
Cancerul corpului uterin – Denumit şi cancer al endometrului, acesta survine după 40 ani – în 75% din cazuri după menopauză. Factorii de risc sunt obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, o menopauză tardivă. O hiperplazie (îngroşare) a endometrului precede adesea cancerul.
Tumora se manifestă prin sângerări abundente sau sângerări între fluxurile menstruale.
Diagnosticul se pune în urma histerografiei (radiografie după injectarea unui produs de contrast) şi/sau a histeroscopiei, care permite să se realizeze o biopsie sau un chiuretaj uterin.
Evoluţia cancerului de corp uterin este lentă, întinzându-se pe mai mulţi ani. Metastazele pot afecta ficatul, creierul, oasele.
Tratamentul face apel la chirurgie şi la radioterapie.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.