Vagin

Conduct musculomembranos care se întinde de la uter la vulva femeii.

Vaginul are lungime cuprinsa intre  la 8 la 12 cm. Partea cea mai de sus a cavităţii sale este colul uterin care este înconjurat de un manşon (fundul-de-sac vaginal). Extremitatea sa inferioară este separată de vulvă printr-o membrană (himenul- care este rupt în cursul primului raport sexual). Umiditatea sa este întreţinută de o substanţă onctuoasă şi albicioasă secretată de celulele vaginale şi de mucus care provine din colul uterin, numit gleră cervicală.

La menopauză secreţia hormonală se întrerupe iar pereţii vaginali se usucă şi se subţiază treptat, antrenând uneori dureri în cursul raportu­rilor sexuale. Un tratament hormonal substitutiv, local sau general, permite remedierea acestui fenomen fiziologic.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”