Varice ale membrelor inferioare

Dila­taţii patologice permanente ale unei vene a coapsei şi mai ales a gambei, însoţite de o ulceraţie a peretelui său.

Varicele membrelor inferioare constituie fenomene izolate şi nu sunt consecinţa nici unei boli. Ereditatea, factorii hormonali, obezitatea, un mod de viaţă sedentar, staţionarea îndelungată în picioare şi/sau la căldură pot favoriza apariţia varicelor.

Acestea sunt legate de un defect de etanşeitate al valvulelor venoase, care împiedică în mod normal refularea sângelui în jumătatea inferioară a corpului rezultind o dilataţie a venelor.

Simptomele sunt provocate mai ales de acumularea de sânge în gambe (nu atât de varicele în sine) crampe, greutate în picioare, furnicături, rar dureri în adevăratul sens al cuvântului. Apoi se formează un cordon albastru, moale, sinuos vizibil prin piele, care se aplatizează în poziţia întinsă şi iese în evidenţă în poziţia în picioare.

Varicele se află la originea a trei feluri de complicaţii.

Flebită superficială, inflamaţie acută in jurul varicelor membrului inferior, se traduce printr-o durere şi o modifi­care a pielii (înroşire, aspect cartonat) în lungimea segmen­tului varicos.

Ruptura de varice antrenează o hemoragie abundentă şi neaşteptată ce poate să se  scurgă în exterior sau poate da naştere unui hematom subcutanat dureros.

Tulburările cutanate se produc pe termen lung. Acestea sunt, în general, o dermită ocre (coloraţie brună a pielii) şi ulcere varicoase (plăgi persistente frecvent suprainfectate).

Tratamentul vizează atenuarea even­tualelor simptome şi împiedicarea agravării varicelor şi prevenirea complicaţiilor lor. Tratamentul varicelor esenţiale ale membrului inferior face apel la mai multe metode, uneori combinate: lupta împotriva acumulării de sânge (purtatul de ciorapi de con- tenţie, supraînălţarea picioarelor în timpul somnului, supri­marea expunerii picioarelor la căldură), prescrierea de medicamente venotonice, sclerozarea varicelor (prin injec­tarea unei substanţe atrofiante), tratamentul chirurgical prin stripping (ablaţia unei vene prin două mici incizii practicate la nivelul gleznei şi al coapsei) sau CHIVA (chirurgie hemodinamică a insuficienţei venoase în regim ambulator), care constă în ligaturarea venelor deficiente. Curele termale pot fi benefice, în particular pentru tratamentul tulburărilor cutanate pe termen lung şi al ulcerelor varicoase.

Combaterea sedentaris­mului prin exerciţii fizice, evitarea staţio­nărilor îndelungate în picioare şi a tuturor formelor de căldură (expuneri la soare, saună), dormitul cu picioarele supraînălţate, purtatul de ciorapi de contenţie şi evitarea comprimării gambelor (şosete, ciorapi sau ghete prea strânse la partea de sus) toate acestea  pot preveni aparitia varicelor.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”