Varicocel

Dilataţie permanentă a venelor spermatice care drenează sângele testiculului, provocind în acest organ o încetinire a circulaţiei venoase.

Un varicocel este localizat de cele mai multe ori la testiculul stâng, el este prezent sub forma unei dilataţii a venelor spermatice intrascrotale, moale la palpare crescând în volum în timpul tusei. In cea general un varicocel nu antrenează nici jenă, nici simptom.

Rar varicocelul este însoţit de o greutate testiculară care poate fi atenuată prin purtatul unui suspensor. Mai rar, ea generează o diminuare a numărului de sper­matozoizi conţinuţi în spermă, insotita cu o diminuare a mobilităţii lor şi a duratei lor de viaţă ( duce la sterilitate).

Tratamentul in general nu este necesar insa dacă el provoacă o sterilitate sau deranjant prin dimensiune se poate practica o ligaturare a venelor spermatice prin chirurgie conven­ţională sau endoscopică. De asemenea, se mai poate folosi sub anestezie locală, o scleroză endovenoasă percutanată prin injectarea unui produs sclerozant cu ajutorul unui cateter introdus prin vena femurală şi împins până în vena spermatică.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”