Ventriculografie izotopica

Studiu scintigrafic al eficacităţii şi al calităţii contracţiei ventriculelor cardiace.

Ventriculografia izotopică este o tehnica folosita in anticiparea apariţiei unei insuficienţe cardiace la un pacient suferind de o valvulopatie  sau de o miocardiopatie, sau pentru a testa eficacitatea anumitor medicamente (inhibitori calcici, vasodilatatoare). Ventriculografia izotopică dă informaţii asupra gradului de degradare ,globală sau pe un anumit segment, a pompei cardiace. In particular în caz de insuficienţă coronariană pentru a cerceta muşchiului cardiac care a pierdut capacitatea sa de a se contracta (de exemplu după un infarct miocardic).

Consta in injectarea în sângele subiectului a unui trasor (serumalbumină sau globule roşii) marcat cu tehneţiu. Subiectul este pozitionat în faţa camerei gamma si se înregistrează în cursul ciclului cardiac vari­aţia radioactivităţii ventriculelor.

Această înregistrare, impreuna cu o înregistrare electrocardiografică, permite calcularea fracţiunii de ejecţie (procentul de volum sangvin ejectat de inimă la fiecare contracţie)

Realizarea de imagini la diferiţi timpi de contractie(sistolă) şi de relaxare (dias­tolă) a ventriculelor, permite analizarea globală şi locală a gradului de contracţie şi de umplere a fiecăruia dintre ventricule.

Acest examen este contraindicat la femeia gravidă. Daca pacienta alăptează, alăptarea trebuie întreruptă timp de 24 ore.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”