Vergetură

Deteriorare a fibrelor elastice ale dermului sub forma de striu fusiform (uneori sinuos), dispuse in mari striuri paralele şi simetrice situate mai ales pe abdomen, pe flancuri, pe coapse, pe sâni şi pe fese, mai rar axilar şi în regiunea lombară. Culoare rosie-violacee la inceput ele devin apoi de un alb sidefiu.

Vergeturile apar uneori încă de la pubertate ( asociate oberizatii cât şi de o uşoară creştere a nivelului de cortizol sangvin ), sunt prezente adesea în cursul unui sindrom al lui Cushing. Pot apărea în cursul unui tratament cu corticosteroizi şi în cadrul sechelelor bolilor infecţioase (febra tifoidă),la femei în timpul sarcinii (predomină pe abdomen din cauza întinderii pielii), la persoanele obeze si la unii sportivi.

Nu există un tratament curativ. Prevenirea apariţiei se face prin tratarea obezităţii şi hipercorticismului cat şi limitarea luării în greutate pe parcursul sarcinii.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”