Vertebra

Oasele ce formeaza colana vertebrala(rachisul). Prin convenţie, vertebrele sunt numerotate de sus în jos şi desemnate prin litera C pentru gât ( 7 la numar), D pentru spate (12 vertebre dorsale) sau torace şi L (5 vertebre lom­bare) pentru regiunea lombară. Primele două vertebre cervicale au numele de atlas şi axis iar , 5 vertebre sacrale şi 4 vertebre coccigiene sunt sudate între ele pentru a forma sacrumul şi coccisul, şi constituie împreună cu oasele iliace scheletul bazinului.

Ca si structura vertebrele se prezinta ca si corpi cilindrici asezati unul peste altul, intre acestia se pozitioneaza discurile intervertebrale meniti in a asigura mobilitatea.

Fuzionarea a vertebrelor este rara, si se produce in urma unei afecţiuni congenitală ( absenţa discului intervertebral), o leziune consecutivă unei spondilodiscite (inflamaţie a unei vertebre şi a discului adiacent) de origine infecţioasă sau reumatismală. Cancerul vertebral este cauzat de cele mai multe ori de o metastază a unui cancer dezvoltat pe un alt organ.

Simptomele ce intervin in cazul traumatizmelor sunt foarte diverse: tasare vertebrală, luxaţie sau fractură a apofizelor articulare etc.

Principalele malformaţii vertebrale sunt anomaliile tranziţionale, în care o vertebră ia tipul morfologic al vertebrei subiacente sau supraiacente. Sunt responsabile de dureri şi de o proastă susţinere a coloanei vertebrale.Afectează cel mai des a 5-a vertebră lombară (sacralizare), mai rar prima sau a 7-a vertebră cervicală.

Boala lui Scheuermann este o necroză a nucle­ului epifizei localizată la vertebre, care antrenează o cifoză dorsală.

O altă malformaţie a vertebrelor este Sspina bifida, caracterizată printr-o anomalie de închidere a arcului neural, de cele mai multe ori la nivelul rachisului lombosacrat, asociată cu leziuni ale sistemului nervos.

Tuberculoza vertebrala sau morbul lui Pott conduce la dureri de intensitate crescândă, care se accentuează la efort sau tuse.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”