Senzaţia de deplasare în raport cu spaţiul înconjurător sau a spaţiului în raport cu corpul, datorata dezechilibrului existent între cele două aparate vestibulare. Este insotita de greţuri, de vărsături şi de transpiraţii, de o paloare,de angoasa, de zbâmâiturile în urechi şi o surditate unilaterală.
Se disting vertijele periferice şi vertijele centrale.
Vertijele periferice sunt provocate de o afectiune a urechii interne sau a nervului vestibular. Ca afectiuni enumeram: boala lui Meniere, vertijul paroxistic benign, labirintită (inflamaţie a labirintului) prin propagarea unei infecţii a urechii medii (otită acută sau cronică)
Afectarea nervului vestibular este cauzata de un neurinom al sistemului acustic (a VlII-a pereche de nervi cranieni) sau de o nevrită vestibulară (distrugerea brutală, de origine probabil virală, a nervului vestibular) conducind la vertijele periferice.
Vertijele centrale sunt de origine vasculară (accident vascular cerebral),existenta unei tumori, traumatizm, infecţie sau cauza toxică ce conduc la afectarea centrilor vestibulari din interiorul encefalului.
Tratamentul este un tratament al cauzei (cind este posibil). Tratamentul simptomelor implica la repausul la pat, la tratament medicamentos împotriva vărsăturilor, angoasei, o reeducare a echilibrului, psihoterapie corectarea carentei auditive sau a vazului.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.