Vitamină hidrosolubilă care intervine mai ales în metabolismul energetic al celulelor.
Vitamina B1 se gaseste in germenul şi învelişul extern al cerealelor complete, drojdia de bere, legumele uscate, carnea de porc in unele măruntaie ca ficatul şi rinichii, peşte, ouă, laptele şi produsele lactate. Este sensibilă la acţiunea căldurii, în mediu umed, la lumină şi la pH-urile neutru şi alcaline, pierderile prin preparare diferă după modul de preparare (bicarbonaţii, conduc la distrugerea ei).
Deficit se intilneste la persoane alcolice, in cazul alimetaiei sarace, perfuzii defectuase ( nesuplimentate), simtome fiind oboseală, o pierdere a apetitului şi a greutăţii corporale, şi tulburări neurologice (polinevrită), psihice, cardiace şi digestive, reversibile prin administrarea de vitamină B1.
Riscul de hipervitaminoză este foarte mic (doar pt doze foarte mari).
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.