Vitamina B6 – definitie

Vitamină hidrosolubilă care intervine îndeosebi în metabolismul acizilor aminaţi, glicogenului, steroizilor, hemoglobinei, enzimelor şi în sinteza unor neurotransmiţători (substanţe chimice care permit transmisia influxului nervos), precum şi în reacţiile imunitare. Grupează trei substanţe în­rudite: piridoxina, piridoxamina şi piridoxalul.

Vitamina B6 este prezentă in drojdia de bere, ficat şi rinichii mai ales, peştele, cerealele, legumele proaspete şi uscate, fructele (oleaginoase, în special) şi laptele. Flora tubului digestiv sintetizează o anumită cantitate de vitamină B6. Această vitamină se alterează Ia lumină.

Carenţe rare se pot observa în caz de aport alimentar insuficient, de malabsorbţie digestivă, in cazul afectiunilor genetice, in cazul unor tratamente. Se manifesta prin: pierdere în greutate, afectiuni cutanate, tulburări neurologice, printr-o glosită (inflamaţie a limbii), anemie, printr-o iritabilitate, chiar printr-o depresiune.

Tratament se face prin administrarea de vitamina B6. Riscul de hipervitaminoză este mic, contraindicată în caz de tratament cu levodopa, un antiparkinsonian.

Citeste aici mai nulte despre vitamina B6.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”