Vitamina C (acid ascorbic)

[acid ascorbic]

Vitamină hidrosolubilă implicată în producţia de glucocorticosteroizi şi de anumiţi neurotransmiţători (substanţe care permit transmisia influxului nervos), în metabolismul glucozei, al colagenului, a anumitor acizi, în neutralizarea radicalilor liberi, în reacţii imunologice, care facilitează absorbţia fierului de către tubul digestiv. Este uşor oxidabilă şi foarte sensibilă la căldură şi la radiaţii ultraviolete

Alimente ce contin vitamina C sunt legu­mele şi fructele crude, precum şi cartofii.

Carenţa în vitamină C, este responsabilă de scorbut alte simtome sunt  oboseală,  dureri osteoarticulare, edeme, o gingivită, hemoragii. Carente pot apare la persoane virstnice, alcolice, in cazul malabsorbţii digestive unei creşteri a nece­sităţilor sau unei eliminări excesive.

Doze mai mari nu trebuie administrate în caz de hemocromatoză (boală consecutivă acumulării de fier în ţesuturile organismului), de litiază renală oxalică, de deficit în gluco-6-fosfat dehidrogenază sau de insufi­cienţă renală. In cazul organismului sanatos supra administrarea este reglata prin eliminarea vitaminei prin urină şi fecale.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”