Vitamina K

Vitamină liposolubilă cu rol în coagulare şi în alte fenomene biologice ca metabolismul proteinelor şi fixarea calciului. Este prezenta sub doua forme naturale filochinona sau fitomenadionui (vitamina K1) şi menachinonele (vitamina K2) . Asimilata din  legume verzi (varză, spanac, salată), varză murată este stabilă la căldură, dar sensibilă la lumină, la oxigen şi la mediile alcaline.

O lipsa în vitamina K conduce la hemoragii ce pot  da nastere la anemie, tratamentul se face prin administrarea medicamentoasă a acestei vitamine

Exista un risc cu privire la lipsa acesteia in cantitati suficiente in cazul copiilor pre­maturi sau hrăniţi exclusiv la sân, in cazul existentei unei absorbtii deficitare provocată de o boală digestivă cronică (boală celiacă, diaree, boală a lui Crohn, ablaţie a ileonului), utilizarea de perfuzii nesuplimentate adecvat, a interactiuni medicamentoase sau în cazul anumitor boli genetice. Reacţiile alergice sunt excepţionale, riscul de hipervitaminoză este mic.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”