Funcţie prin care imaginile captate de către ochi sunt transmise pe căile optice (celule retiniene şi ganglionare, nerv optic, chiasmă optică) la creier.
Vederea permite să se distingă trei feluri de elemente: formele, reliefurile şi culorile.
Vederea formelor este posibilă mulţumită puterii convergente a sistemului optic. Imaginea, pe retină, este redusă şi inversată. Vederea precisă a formelor ( acuitatea vizuală) este maximă în apropierea polului posterior al ochiului, care corespunde pe retină maculei. Ceea ce este perceput prin vederea periferică constituie câmpul vizual.
Vederea reliefurilor si a distantelor (vederea stereoscopică) este posibilă datorită integrării de către creier a două imagini uşor diferite, furnizate de fiecare ochi.
Vederea culorilor este mai intensă în zona centrală a retinei şi mai puţin bună la periferie.
Vederea este evaluată prin teste de acuitate vizuală, de departe şi de aproape şi prin explorarea câmpului vizual. Electroretinografia explorează funcţionarea celulelor fotoreceptoare ale retinei. Testele ortoptice permit estimarea vederii binoculare.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.