Afectiune recesiva,rara ce creeaza o acumulare de cupru in organe si tesuturi ( preponderent la nivelul creierului ,ficatului ) – Degenerescenta hepatolenticulara.
Simtomele sunt caracteristice zonei afectate in cazul afectarii creierului avem rigiditate, rictus, încetinire a mişcărilor, deficiente in vorbire, tremurături, deteriorare mentala.
In cazul afectarii ficatului avem o creştere în volum a ficatului (hepatomegalie) şi splinei (splenomegalie),edeme periferice, oboseala.
Alte anomalii, mai rare, afectează rinichii (insuficienţă renală), oasele (fragilitate excesivă- osteoporoza, osteomalacie, calcificări în jurul articulaţiilor), ochii ( prezenta inelului Kayser – Fleischer , cataracta, strabism exotropic, orbire nocturna) , colorarea verzuie a unghiilor, anemie.
Diagnosticarea se face pe baza examenelor de laborator ( punerea in evidenta a nivelului de cupru si a ceruloplasminei) radiografii, examin oftalmologic, tomografie, biopsie hepatica.
Tratametul presupune administrarea de medicamente ce favorizeaza eliminarea surplusului de cupru ( D-Penicilamina ), regim alimentar ( alimente sarace in cupru ) si chirurgical in cazul insuficientelor hepatice.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.