Xantomatozele hiperlipidemice

Caracterizate prin raspindirea xantoamelor şi printr-o hiperlipidemie, grupind trei tipuri de manifestare.

Hipertrigliceridemiile endogene pure – formarea de xantoame eruptive (pete proeminente înconjurate de un halou roşu) sau de xantoame striate palmare (leziuni gălbui), printr-o ateroscleroză precoce şi uneori prin calculi ai veziculei biliare.

Sindromul hipertrigliceridemie majore – se manifestă de cele mai multe ori prin aparitia bruscă de numeroase xantoame ca urmare a unui aport alimentar bogat în lipide, printr-un ficat marit, printr-o splină marita şi prin diverse tulburări neurologice; nivelul sangvin al trigliceridelor este foarte ridicat.

Xantomatozele hiperlipidemice ereditare – isi fac aparitia in copilă­rie (xantoame plane, xantoame tendinoase, xantoame plane ale unghiului intern al ochiului) sau spre vârsta de cinci­zeci de ani (xantoame plane şi tendinoase). Xantomatoza se traduce printr-o ateroscleroză (boală degenerativă a arterelor ce consta in depunere lipidică  pe peretele acestora).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”