Primul pas spre detoxifierea organismului este, evident, reducerea încărcăturii toxice. Unele alimente sunt aproape în întregime generatoare de toxine, în timp ce altele sunt puternic detoxifiante. În orice caz, majoritatea alimentelor conţin atât factori benefici cât şi factori dăunători.
De aceea, ne-am propus să îţi dezvăluim în rândurile de mai jos care sunt alimentele pe care ar trebui să le consumi într-o cură de detoxifiere şi care sunt cele pe care trebuie cu orice preţ să le eviţi.
Fructele – cam toate fructele favorizează detoxifierea organismului, dar printre cele mai benefice se numără: caisele proaspete, fructele de pădure, pepenele galben, citricele, kiwi, papaya, piersicile, mango, pepenele verde şi strugurii negri. Nu exagera cu bananele: numai una pe zi. Cel mai bine este caîn perioada de detoxifiere să eviţi consumul de fructe uscate.
Legumele – toate sunt grozave, însă următoarele fac minuni: anghinare, ardei gras, sfeclă, broccoli, varză roşie, morcovi, conopidă, castraveţi, dovleac, spanac, roşii. De evitat în rândul legumelor sunt cartofii albi şi avocado.
Şi germenii de fasole şi seminţele sunt recomandate în timpul curei de detoxifiere. Încearcă lucerna, năutul, lintea sau seminţele încolţite de floarea-soarelui (le găseşti la majoritatea magazinelor naturiste sau chiar la supermarket).
Pe lângă faptul că-ţi fac bine, următoarele alimente conţin niveluri scăzute de toxine, însă nu ar trebui să formeze mai mult de o treime din dieta ta pe perioada detoxifierii.
Nu cred că este cazul să subliniem, însă reamintim că pe perioada unei cure de detoxifierea corpului este total contraindicat consumul de alcool, deoarece acesta reprezintă o toxină majoră pentru corp. Acelaşi lucru este valabil pentru orice sursă de metilxantine, o familie de substanţe chimice din care fac parte cafeina, taninul, teobromina şi teofilina. Asta însemană, doamnelor, fără ciocolată, cafea, ceai de mentă.
Mai jos vă oferim alternativele:
Sucul de fructe – ideal este cel preparat proaspăt şi diluat întotdeauna cu o cantitate egală de apă (socata este o băutură excelentă pentru astfel de cure detox).
Ceaiurile de plante – există o varietate uriaşi din care să alegi; gustă mai multe, până îl găseşti pe cel care îţi place cel mai mult (mai puţin cel de mentă).
Ceaiul rooibos – nu conţine cafeină şi are un gust foarte asemănător cu cel al ceaiului „normal”.
Cafeaua de păpădie – poate fi băută ca înlocuitor al cafelei cât timp urmezi regimul de detoxifiere. După încheierea curei, îţi recomandăm şi cafeaua din orz.
Însă regina băuturilor detoxifiante rămâne apa cea de toate zilele. Bea în fiecare zi minimum 2 litri de apă plată. Acest lichid va contribui extrem de eficient la diluarea toxinelor în timpul eliminării lor.
Cu toate că, în mod normal, sunt acceptate în cantităţi moderate, în timpul regimului de detoxifiere ar fi bine să eviţi următoarele aliemtne deoarece sunt greu de digerat şi sunt uşor iritante pentru intestin.
De asemenea, evită pe cât posibil ardeii iuţi (contraindicaţi celor care suferă de gastrită, dar şi celor aflaţi la detoxifiere, deoarece îngreunează digestia), alimentele prăjite, semipreparatele, mezelurile, dulciurile şi produsele de patiserie, precum şi administrarea de medicamente de care nu ai cu adevărat nevoie (majoritatea conţin substanţe nocive care necesită detoxifiere).