Mai ţineţi minte nebunia cu aprovizionarea haotică de alimente de la începutul pandemiei, pe când coronavirusul abia începuse să îşi facă simţită prezenţa? Mulţi dintre noi am luat atunci cu asalt magazinele, în căutarea unor provizii alimentare care să ţină mult timp.
Printre acestea, nelipsitele conserve de carne, murături, compoturi, gemuri şi altele asemenea. Sperăm ca episodul de atunci să nu se mai repete, dar, dacă vom (mai) avea acest ghinion, acum vom fi mai bine pregătiţi.
Că sunt sau nu necesare proviziile, asta este altă discuţie. Însă astăzi vom prezenta acele alimente care sunt ieftine, nutritive, sănătoase şi rezistă mult timp, deci nu vei mai face risipă alimentară.
Apropo, ştiaţi că suntem campioni la capitolul acesta? Românii aruncă anual la tomberon peste două tone de mâncare. Asta înseamnă aproape 100 de kilograme de alimente de persoană – foarte mult!
Cartofi
Pot fi copţi, fierţi, prăjiţi, adăugaţi în diverse tocăniţe, ba chiar şi în deserturi (ce dor ni s-a făcut de nişte gomboţi cu prune). Cu alte cuvinte, sunt foarte versatili şi, dacă sunt depozitaţi corect (în pungi de hârtie sau de plasă, într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui şi umiditate), pot rezista până la 6 luni fără să încolţească sau să mucegăiască.
Fasole sau linte
Un kilogram de fasole este mult mai ieftin decât unul de carne, dar are la fel de multe (dacă nu chiar mai multe) proteine, fibre şi minerale. Sigur, poţi cumpăra fasole la conservă dacă nu ai chef să pui fasolea la înmuiat de cu seară. Dar este mai avantajos să cumperi fasole uscată, atât din punctul de vedere al costurilor, cât şi al cantităţii.
Dacă, totuşi, nu vrei să-ţi baţi capul cu înmuiatul ei, poţi cumpăra linte uscată, care nu trebuie înmuiată în apă înainte de a fi gătită şi care fierbe mult mai rapid. Fasolea şi lintea uscată au, în general, un termen de valabilitate de un an, dar dacă sunt ţinute într-un mediu ferit de umezeală şi căldură, pot rezista mult mai mult timp.
Orez
Orezul alb poate rezista până la 5 ani, aşa că îl poţi cumpăra şi uita în dulap pentru mult timp. În schimb, reţine că orezul brun, care este mai nutritiv decât cel alb, rezistă între 6 şi 8 luni în dulap şi până la 12 luni dacă îl ţii în frigider, deci are un termen mai scurt de valabilitate.
Unt de arahide
„Moda americană” a untului de arahide întins pe pâine pare să prindă şi la români, deoarece este un aliment săţios şi poate fi adăugat în tot felul de preparate (shake-uri, smoohie-uri, biscuiţi, prăjituri etc.). Descoperă aici o reţetă de unt de arahide din 4 ingrediente!
Untul de arahide este bun de consumat inclusiv la un an distanţă de termenul specificat pe ambalaj. În schimb, dacă desfaci borcanul, trebuie să consumi conţinutul în cel mult 3 luni. Dacă îl ţii în frigider, termenul se poate prelungi până la 6 luni.
Mere
Majoritatea fructelor se strică din cauza conţinutului ridicat de apă. Merele nu fac excepţie, au peste 90% apă, dar coaja lor le protejează în mai mare măsură de procesul degradării, în comparaţie cu fructele de pădure, de exemplu. Descoperă aici 10 trucuri pentru a păstra prospeţimea fructelor şi legumelor mai mult timp.
Dacă le depozitezi corect (învelite individual în hârtie – astfel, dacă un măr se strică, hârtia va împiedica stricarea celorlalte), merele pot rezista până la 5 luni. Şi chiar dacă dau semne că s-ar înmuia, merele îşi pot găsi utilitatea într-o plăcintă cu mere sau, de ce nu, într-un piure de mere delicios pentru cei mici.
Morcovi
Morcovii ţinuţi la frigider pot rezista până la 4-5 săptămâni, cu condiţia să le tai frunzele, deoarece acestea „fură” umezeala din ei şi îi usucă sau stafideşte. Vezi aici cum să faci spaghete din legume; 4 reţete foarte simple cu zucchini, morcovi, ceapă verde şi cartofi dulci.
Poţi folosi morcovii în tot felul de preparate, de la sote de morcovi cu unt şi usturoi până la supe, spaghete din legume şi torturi. Laura Cosoi te învaţă să faci tort de morcovi cu cremă de brânză!
Paste
Ieftine, săţioase, rezistente – aşa sunt pastele! Dacă le adaugi un sos de roşii cu busuioc, deja ai obţinut prânzul perfect. Pastele făinoase pot rezista 1-2 ani după expirarea termenului de valabilitate de pe ambalaj, aşa că nu trebuie să-ţi faci griji.
Fulgi de ovăz
Aceste cereale pot rezista până la 2-3 ani după expirarea termenului de pe ambalaj, care şi-aşa este îndelungat. Fulgii de ovăz pot fi consumaţi la micul dejun (vezi aici o reţetă delicioasă de fulgi de ovăz cu prune şi seminţe de chia), dar pot fi ingrediente de bază şi în prăjituri, biscuiţi sau chiar pâine (când se foloseşte făină de ovăz).
Făină
Ştiai că făina rezistă mai mult timp dacă este ţinută în frigider? Plus că nu trebuie adusă la temperatura camerei înainte de a fi folosită! Depozitată în dulap/cămară, făina albă poate fi folosită şi la 6-8 luni după expirarea termenului de valabilitate de pe ambalaj. În schimb, făina integrală rezistă mai puţin timp, între 4 şi 6 luni.
Legume şi fructe congelate
Cine spune că nu poţi mânca spanac sau fructe de pădure în miezul iernii? Fructele şi legumele congelate au aceleaşi proprietăţi nutritive precum cele în stare proaspătă, dar sunt ceva mai ieftine decât acestea.
Chiar dacă rezistă mai mult timp decât fructele şi legumele în stare proaspătă, asta nu înseamnă că le poţi lăsa ani de-a rândul în congelator, mai ales dacă ai desfăcut punga. Cristalele de gheaţă de pe fructele şi legumele congelate sunt un semn că acestea şi-au pierdut din valorile nutritive. Cât timp este bine să le ţii în congelator? Nu ani, nu luni, ci maximum 3-4 săptămâni.