Dacă până acum credeai că roşiile sau ceapa trebuie păstrate în frigider pentru a-şi menţine prospeţimea un timp îndelungat, află că te înşeli.
Păstrarea corectă a alimentelor în frigider este esenţială pentru o alimentaţie sănătoasă, iar următoarele recomandări oferite de specialişti sunt numai bune de urmat dacă vrei să consumi alimentele doar atunci când sunt proaspete.
Cartofii
Un cartof păstrat în frigider îşi va transforma mult mai repede amidonul în zahăr. În loc să pui cartofii în frigider, e mai potrivit să îi ţii într-o pungă din hârtie într-un loc răcoros – nu rece. Locul ideal este o cămară pentru plante rădăcinoase, dar şi o cămară obişnuită este potrivită, atât timp cât e destul de întunecată şi răcoroasă. Hârtia funcţionează mai bine decât plasticul, pentru că lasă cartoful să respire şi nu putrezeşte atât de repede.
Avocado
Dacă vrei ca fructele de avocado să se coacă, trebuie să le ții la temperatura camerei. Dacă totuşi ai cumpărat un avocado deja copt pe care nu vrei să îl foloseşti imediat, îl poţi pune în frigider.
Roşiile
Roşiile îşi pierd toată savoarea dacă le ții la frigider. Aerul rece împiedică procesul de coacere a roşiilor și le fură din gust şi savoare. De asemenea, se alterează și textura lor, căpătând un aspect buretos. Potrivit lui Harold McGee, autorul cărţii „On Food and Cooking”, temperaturile scăzute descompun membranele din pereţii fructului. Păstraţi roşiile la temperatura camerei, într-un castron, nu foarte înghesuite.
Pâinea
Ţinută în frigider, pâinea se va usca foarte repede. Dacă nu e vorba de pâine deja feliată pe care ai de gând să o foloseşti în câteva zile, este recomandat să o păstrezi pe masă sau în congelator. Şi aici pâinea ar trebui să fie împachetată ca să îşi reţină umezeala, iar când este scoasă din congelator trebuie să fie lăsată să se decongeleze treptat şi complet înainte să fie consumată sau prăjită la toaster.
Usturoiul
La un moment dat usturoiul va începe să germineze în frigider şi s-ar putea să mucegăiască şi să capete o textură de cauciuc. Ar trebui în schimb să păstrezi usturoiul într-un loc răcoros şi uscat.
Uleiul de măsline
Acesta ar trebui să fie depozitat într-un loc răcoros şi întunecat. În caz contrar, ținut la frigider, va căpăta o consistenţă ca de unt.
Ceapa
Dacă ţii ceapa în frigider, va deveni la un moment dat moale şi mucegăită din cauza umezelii. Păstrează ceapa într-un loc răcoros şi uscat şi ai grijă să nu stea aproape de cartofi; depozitate împreună, amândouă se alterează mai repede. În schimb, prazul şi arpagicul pot fi păstrate fără probleme în frigider datorită conţinutului mai mare de apă.
Cafeaua
Dacă ții cafeaua în frigider, îşi va pierde savoarea şi va prinde miros de mâncare. Cafeaua ar trebui să stea într-un loc răcoros şi întunecat, unde îşi va păstra savoarea şi prospeţimea.
Mierea
Nu este nevoie ca mierea să fie păstrată în frigider. Îşi va menţine practic pentru totdeauna gustul şi calitatea dacă stă într-un recipient etanş. În plus, mierea ţinută în frigider se poate cristaliza.
Busuiocul
Busuiocul se ofileşte mai repede dacă este ţinut în frigider şi va absorbi şi mirosurile tuturor celorlalte alimente din jur. Este mai bine să fie păstrat afară, într-o cană cu apă proaspătă, asemenea florilor. Dacă vrei să păstrezi busuiocul pentru mai mult timp, Martha Stewart recomandă congelarea rapidă a acestuia.