10 diete pentru sănătatea ta

Circulă nenumărate formule alimentare care mai de care mai diferite care promit scăderea în greutate. Sau diete care te vor ajuta să-ţi menţii sănătatea ori să lupţi împotriva unei boli. Am trecut în revistă 10 dintre cele mai cunoscute şi în trend diete alimentare din acest moment. Însă te sfătuim ca înainte de a o încerca pe oricare dintre ele, să te gândeşti bine dacă să ţi se potriveşte. Şi neapărat să te consulţi cu medicul de familie.
  • Publicat:
10 diete pentru sănătatea ta

Circulă nenumărate formule alimentare care mai de care mai diferite care promit scăderea în greutate. Sau diete care te vor ajuta să-ţi menţii sănătatea ori să lupţi împotriva unei boli. Am trecut în revistă 10 dintre cele mai cunoscute şi în trend diete alimentare din acest moment. Însă te sfătuim ca înainte de a o încerca pe oricare dintre ele, să te gândeşti bine dacă să ţi se potriveşte, să te documentezi suficient cât să îţi dai seama dacă e sau nu pentru tine. Şi neapărat să te consulţi cu medicul de familie.

Dieta DASH

Dieta Dash a fost creată pentru a-i ajuta pe cei care aveau probleme cu tensiunea arterială şi constă într-un mix de fructe, legume, cereale integrale, proteine şi lactate cu puţină grăsime. Dieta presupune şi evitarea grăsimilor saturate, băuturilor dulci, lactate grase, dulciuri, unele tipuri de ulei şi cât mai puţină sare. Anul trecut în decembrie, cercetătorii la Universitatea Harvard au descoperit că această dietă este cea care poate ameliora sau chiar vindeca problemele cauzate de hipertensiune arterială – una dintre problemele majore de sănătate la nivel mondial, îmbunătăţeşte sănătatea mentală şi ajută la pierderea de kilograme.

Dieta Ketogenică

Este o dietă dificil de urmat şi presupune eliminarea totală a carbohidraţilor, micşorarea aportului de proteine şi creşterea alimentelor bogate în grăsimi. Ţinută şi de Halle Berry sau Kourtney Kardashian, această dietă presupune ca doar 5% din alimente să fie carbohidraţi ( adică vreo 25 de grame dacă mănânci 2000 de calorii). Printr-o astfel de dietă, corpul intră într-o stare de ketoză, anume o stare în care organismul îşi consumă depozitele de grăsime din cauza lipsei de glucoză din carbohidraţi. Mesele constau în carne, peşte, ouă, brânzeturi grase ( smântână, unt, brânză), grăsimi sănătoase ( ulei, seminţe, nuci şi avocado) şi legume care nu conţin carbohidraţi (legume verzi, roşii, ceapă, ardei). Trebuie evitate celelalte legume, fructele, aptele sau iaurtul, dulciurile natural sau rafinate.

Dieta Mediteraneană

Cei care trăiesc în ţările mediteraneene au o dietă recunoscută ca fiind una extrem de benefică pentru sănătate şi longevitate. Mesele în această dietă conţin grăsimi sănătoase ( peşte, nuci, ulei de măsline), legume şi fructe. Cercetătorii consideră că beneficiile acestui stil de viaţă pot fi: scăderea în greutate, un mai bun control al nivelului glucozei în sânge, un risc redus de depresie. Dieta medietraneană este asociată şi cu un nivel redus de inflamaţie în organism, un risc scăzut de boli de inimă şi al bolii Alzheimer.

 


Dieta MIND

Este un amestec între dieta Dash şi dieta mediteraneană şi se presupune că ajută la protejarea creierului şi la prevenirea bolii Alzheimer. Deşi mai este nevoie de nişte studii edificatoare care să determine dacă această dietă chiar împiedică degradarea creierului. Nutriţioniştii care recomandă această dietă încurajează oamenii să mănânce din 10 tipuri de alimente sănătoase: frunze verzi, legume, nuci, fructe de pădure, fasole, cereale integrale, peşte, pui, ulei de măsline şi vin. Şi li se spune să evite alimentele din 5 grupuri alimentare: carne roşie, unt şi margarină, brânză, dulciuri, prăjeli sau fast food.

Dieta TLC

Therapeutic Lifestyle Changes sau dieta care îţi schimbă stilul de viaţă în scop terapeutic preusupune evitarea alimentelor care pot duce la creşterea colesterolului. Cei care o urmează elimină definitiv grăsimile, în special cele saturate. Mai mult, sunt încurajaţi să mânânce mai multe fibre. Planul alimentar presupune ca mai puţin de 7% din totalul caloriilor să provină din grăsimi saturate, 25-35% din grăsimi. Sunt permise carnea, peştele, fasole uscată, ouă şi nuci. Se recomandă folosirea puiului şi a curcanului fără piele, a boabelor uscate de soia, limitarea a 2 gălbenuşuri pe săptămână.

Dieta Volumetrică

Aceasta este o dietă care are în prim plan densitatea energiei în alimente, ceea ce înseamnă un anumit număr de calorii într-o anumită cantitate de mâncare. Alimentele cu densitatea energiei mare vor avea mai multe calorii într-o cantitate mai mica de mâncare, pe când cele cu denistate mica vor avea mai puţine calorii pe o cantitate mai mare de mâncare. Dezvoltată de Dr. Barbara Rolls, dieta volumetrică se bazează pe alimente cu un conţinut ridicat de apă şi fibre, precum fructele şi legumele. Mâncând astfel de alimente, Barbara Rolls consideră că se înlătură sentimentele de foame, oboseală şi depresie associate altor diete. Planul alimentar presupune fructe, legume, cereal integrale, fasole, carne macră. Cea care a făcut dieta celebră consideră că, şi după ce ai scăzut în greutate cât ţi-ai dorit, nu te vei mai întoarce la obiceiurile alimentare dăunătoare.


Weight Watchers

Weight Watchers este o dietă populară printre celebrităţile de peste Ocean, printre care Oprah Winfrey. În această dietă fiecărui aliment i se oferă un număr de puncte, iar fiecare persoană are un număr finit de puncte pe zi. Alimentele săţioase şi bogate în nutrienţi sunt punctate cu un scor mai mic. Dulciurile, însă, au un punctaj mai mare. Un studiu realizat în 2015 a descoperit că cei care au ţinut această dietă timp de 12 luni au pierdut cu 2.6% mai multă grăsime decât cei care se aflau într-un grup de control al stilului de viaţă. Pentru a putea ţine această dietă, trebuie să devii membru – contra cost, evident. Membrii se întâlnesc regulat, sunt instruiţi să folosească anumite instrumente online şi încurajaţi să ţină dieta.

Whole30

Această dietă presupune evitarea zahărului, alcoolului, a cerealelor, legume, soia şi lactate pentru 30 de zile. De fapt, în această lună, cei care ţin dieta, se focusează doar pe alimente integrale, neprocesate, renunţând la alimentele cu aditivi, zahăr, îndulcitori artificali, alcool, cereale, legume, fasole, produse pe bază de soia, lactate. Conceptul Whole 30 pleacă de la premisa că toată alimentaţia procesată modernă este un factor ce permite inflamaţia în organism, produce dezechilibre hormonale şi intoleranţă alimentară, iar toate acestea pot afecta negativ organismul nostru, dar şi apetitul şi alegerile alimentare. Cei care reuşesc să mânânce mâncare cât mai puţin procesată timp de o lună de zile pot identifica ce efect au anumite grupe alimentare asupra propriei sănătăţi atunci când le reintroduce în meniu. În cele 30 de zile se recomandă să se consume alimente locale, de sezon: legume, fructe, nuci şi seminţe ( inclusive lapte sau unt de migdale, nuci), anumite tipuri de uleiuri şi grăsimi.

Dieta Raw-vegană

Ştim deja că această dietă consideră că prelucrarea termică distruge nutrienţii din alimente şi enzimele atât de necesare pentru digestie şi prevenirea bolilor. În spiritual acestei diete, majoritatea alimentelor ar trebui consummate crude sau prelucrate termic la o temperature mai mica de 115 grade. Sunt oameni care sunt raw vegani, adică au o alimentaţie bazată numai pe legume, fructe, nuci, iar alţii au în dietă şi produse de origine animală- lapte sau brânză nepasteurizate, peşte crud şi anumite tipuri de carne crudă. Ei evită, cu toţii, orice este procesat, iradiat sau nu e în starea “naturală” a produsului respectiv.


Dieta alcalină

Această dietă pleacă de la ideea că alimentele au un imact important asupra nivelului PH-ului intern al organismului. Dieta alcalină constă în înlocuirea alimentelor acide cu unele alkaline, presupunându-se că astfel se îmbunătăţeşte sănătatea şi poate chiar preveni cancerul. Printre alimentele considerate alcaline se află fructele, legumele, fasolea, nucile, seminţele. Sunt total evitate carnea, peştele, lactatele, ouăle, cerealele şi alcoolul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
10 alimente care scad riscul de depresie
10 alimente care scad riscul de depresie