10 lucruri importante despre bacteriile sănătoase

Hippocrates a avut dreptate când a spus că toate bolile încep în intestine. Şi medicina modernă, dar şi cele mai recente studii demonstrează acest lucru. De la eczema la sistemul imunitar, este dovedit că sănătatea sistemului digestiv influenţează, de fapt, sănătatea întregului nostrum organism. Deci, urmând o logică simplă, dacă toate afecţiunile au o cauză aflată în intestine, atunci şi sănătatea optimă începe tot aici. Se estimează că ¾ din sistemul nostru imunitar se află în intestinal gros, ce “deţine” peste 500 de specii de bacterii.
  • Publicat:
10 lucruri importante despre bacteriile sănătoase

Hippocrates a avut dreptate când a spus că toate bolile încep în intestine. Şi medicina modernă, dar şi cele mai recente studii demonstrează acest lucru. De la eczema la sistemul imunitar, este dovedit că sănătatea sistemului digestiv influenţează, de fapt, sănătatea întregului nostrum organism.

Deci, urmând o logică simplă, dacă toate afecţiunile au o cauză aflată în intestine, atunci şi sănătatea optimă începe tot aici. Se estimează că ¾ din sistemul nostru imunitar se află în intestinal gros, ce “deţine” peste 500 de specii de bacterii.

Mai mult, în tot organismul uman sunt de 10 ori mai multe bacterii decât numărul celulelor umane. Cu aşa o concentraţie de bacterii în organismul nostru, este logic că sănătatea noastră depinde de acestea.
 

Dietele tradiţionale din lumea întreagă includ alimente raw şi fermentate (pline cu bacterii) tocmai datorită beneficiilor acestora pentru intestine, implicit pentru sănătate. De la iaurt la kefir, de la zeamă de varză la peşte fermentat, oamenilor din diverse culturi nu le este teamă de nişte bacterii minuscule.

 

Iată 10 lucruri pe care, poate, nu le ştiai despre bacterii:

1. Probioticele au fost descoperite în 1907 de Metchnikoff în urma unui studiu realizat pe un eşantion reprezentativ de ţărani bulgari foarte sănătoşi.

2. Prima dată, probioticele au fost descoperite în lactate precum laptele bătut. La începutul secolului XX, bacteriile sănătoase se consumau din zeamă de varză, peşte sau alte alimente fermentate.

3. Întreaga colonie de bacterii poate cântări până la 1 kilogram şi jumătate.

4. Probioticele sunt importante pentru că ele combat bacteriile nocive şi ajută la întărirea sistemului imunitar.

 5. Bacteriile sănătoase nu sunt doar o metodă de prevenţie, ci şi una de vindecare. Afecţiunile împotriva cărora luptă bacteriile sănătoase sunt inflamaţiile gâtului, toxiinfecţiile alimentare, colonul iritabil sau chiar cancerul (de stomac sau intestine).

6. În foarte multe culturi ale lumii se folosesc alimente fermentate, benefice prin conţinutul lor. În această categorie intră polenul crud, varza murată, legumele murate fără oţet, supa miso sau pâinea dospită.

7. Bacteriile benefice pot produce vitamine prin transformarea lactozei în acid lactic care asigură o activitate optimă a tubului digestiv, oprind astfel microbii cauzatori de boli.

8. Astăzi probioticele se găsesc si sub formă de tablete pentru a putea ţine pasul cu evoluţia alimentaţiei.

9. La ora actuală, cercetătorii studiază impactul probioticelor  în ameliorarea unor afecţiuni precum ulcerul, alergiile, obezitatea şi unele boli ale ficatului.

10. Persoanele care consuma produse lactate sau legume murate au un sistem imunitar mult mai puternic decât cele care nu o fac. 

Urmărește CSID.ro pe Google News