10 mituri despre alimente în plasa cărora s-ar putea să cazi şi tu

Nu te îmbolnăveşti dacă mănânci un aliment după expirarea termenului de valabilitate – adevărat sau fals? Află adevărul!
  • Publicat:
  • Actualizat:
10 mituri despre alimente în plasa cărora s-ar putea să cazi şi tu

Miturile despre alimente sunt prezente la tot pasul şi niciodată nu vor conteni să zăbovească în mintea noastră.

Astăzi, de exemplu, îţi vom spune dacă este în regulă să consumi alimente al căror termen de valabilitate este depăşit, dacă ouăle îşi păstrează prospeţimea atunci când le ţii pe uşa frigiderului sau dacă mâncarea poate fi consumată în siguranţă şi la 7 zile după ce a fost gătită.

Brightside.me a adunat laolaltă cele mai cunoscute mituri privind alimentele. Să vedem care sunt acestea!

Nu te îmbolnăveşti dacă mănânci un aliment după expirarea termenului de valabilitate – adevărat şi fals

De fapt, data de expirare arată că, după expirarea termenului trecut pe etichetă, produsul respectiv îşi pierde din valorile nutriţionale.

Desigur, nu îţi recomandăm să mănânci un iaurt sau mezeluri la jumătate de an după data expirării, mai ales că acestea sunt categorii de alimente uşor perisabile. În schimb, o conservă, de exemplu, poate fi consumată chiar şi la câteva luni sau câţiva ani mai târziu de la expirarea valabilităţii, deoarece este închisă ermetic şi nu există astfel mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor.

Alimentele nu se decongelează la temperatura camerei – adevărat

Dacă decongelezi carnea la temperatura camerei, trebuie să ştii că numărul bacteriilor se poate dubla la fiecare 20 de minute. Cea mai sigură metodă de decongelare a alimentelor este ţinerea acestora în frigider. Chiar dacă procesul va dura mai mult, măcar eşti sigură că nu te vei îmbolnăvi.

Este periculos să mănânci direct din conservă – fals

Dacă acea conservă, fie ea de peşte, de legume ori de carne, nu este umflată sau ruginită, nu există niciun risc să mănânci direct din ea. Desigur, pentru a fi 100% sigură că nu vei păţi nimic, este indicat să o treci sub jet de apă rece, pentru a elimina particulele de praf sau orice alte microorganisme ce pot zace pe capac.

Alcoolul se evaporă în întregime în timpul gătitului – fals

După câteva minute de fierbere, în mâncare rămâne cel puţin 85% din cantitatea de alcool adăugată; după  o oră, în mâncare rămâne circa 25% alcool, iar după 3 ore, doar 5%. Aşadar, dacă aromatizezi o bucată de friptură cu alcool fin, ţine cont că abia după 3 ore de gătit va dispărea aproape de tot acea cantitate, aşa că evită să urci la volan dacă nu o găteşti un timp îndelungat.

Mâncarea poate fi ţinută la frigider şi consumată în siguranţă cel puţin o săptămână – fals

Resturile de mâncare rămase de la cină pot fi consumate în termen de maximum 3 zile de la gătire, nu mai mult. Dacă nu intenţionezi să le consumi în acest interval, pune-le la congelator; astfel, îşi vor păstra mai mult timp gustul şi valoarea nutriţională.

Ouăle nu trebuie depozitate pe uşa frigiderului – adevărat

Pentru că deschizi şi închizi uşa frigididerului de fiecare dată când ai de luat ceva din el, nu este tocmai indicat să pui ouăle pe aceasta, pentru că temperatura este mai crescută şi există riscul ca acestea să se strice. Ouăle trebuie ţinute în ambalajul lor de carton, pe un raft din interiorul frigiderului, astfel încât să fie ţinute la o temperatură constantă şi potrivită.

Este în regulă să bei apă din sticle de plastic mai vechi – fals

Reutilizarea sticlelor de plastic, fără spălarea lor temeinică în prelabil, este o idee foarte proastă, pentru că bacteriile din cavitatea orală migrează pe gura sticlei şi, mai departe, în interiorul recipientului şi în apa de băut. Pentru a evita o astfel de situaţie, nu consuma apă din sticle vechi sau spală-le bine cu detergent de vase şi apă caldă.

Mâncarea trebuie să se răcească înainte să o bagi la frigider – adevărat

Dacă găteşti o ciorbă sau o tocăniţă, trebuie să aştepţi să se răcească înainte să o bagi la frigider, pentru că altfel rişti să creezi un dezechilibru termic şi să expui restul alimentelor din frigider la căldura degajată.

Tigăile cu teflon eliberează substanţe cancerigene – fals şi adevărat

Într-adevăr, teflonul poate elibera un gaz toxic dacă este expus la temperaturi mai mari de 370 de grade Celsius, dar, având în vedere că această temperatură este rareori atinsă, este puţin probabil să fii expusă acestui risc. Pentru orice eventualitate, găteşte la foc mic şi ventilează bine bucătăria. În plus, aruncă tigăile vechi, zgâriate, ruginite sau de pe care a sărit stratul de teflon.

Pui ulei în apa pentru paste, ca să nu se lipească între ele – fals

Uleiul nu face decât să îngreuneze procesul de fierbere. În plus, pastele nu se vor lipi, e drept, dar nici nu vor „absorbi” sosul delicios de roşii pe care l-ai preparat, pentru că va aluneca de pe spaghetele uleioase.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult