4 alimente sănătoase pe care nu este indicat să le consumi zilnic

Consumul în exces a unor alimente sănătoase poate avea consecinţe nefaste. Vezi care sunt o parte dintre ele.
  • Publicat:
4 alimente sănătoase pe care nu este indicat să le consumi zilnic

O parte esenţială din orice stil de viaţă sănătos este să găseşti alimente cu valoare nutriţională mare pe care să îţi placă să le mănânci. Şi atunci când le găseşti, instinctul tău este să le consumi cât mai des, cu atât mai mult cu cât o listă cu alimente sănătoase îţo face viaţa mai uşoară, de la mersul la cumpărături la planificarea meselor.

Dar, după cum ai observat deja, varietatea este cea care dă savoare vieţii. Lucru care se aplică şi alimentelor sănătoase. Este important să mănânci o varietate mare de alimente, pentru a avea acces la diferite vitamine, minerale şi antioxidanţi, ca să nu mai punem la socoteală faptul că o dietă variată contribuie la scăderea ponderală şi la menţinerea greutăţii pentru o perioadă mai lungă, conform unui studiu recent.

Iată o listă cu patru alimente pe care nu ar trebui să le consumi zilnic, chiar dacă sunt sănătoase şi motivele pentru care este bine să faci asta.

Somon afumat

Somonul este, fără îndoială, un superaliment. Dar atunci când este afumat, trebuie să existe nişte limite în consumarea lui. Peştele afumat generează hidrocarburi policiclice aromatice, care, pe termen lung, pot creşte riscul de cancer. Acesta este motivul pentru care este indicat să consumi somon afumat nu mai mult de două ori pe săptămână. Partea bună este că poţi consuma somon proaspăt de câte ori vrei, dar gătit la aburi, la cuptor sau pe grătar.

Tonul

Există o mulţime de motive pentru care iubeşti tonul: ai mânca sushi de 10 ori pe zi, l-ai pune în cele mai delicioase salate şi ai face până şi omletă cu ton. Şi în mare parte ai şi motive să îţi placă: este gustos şi sănătos şi o sursă importantă de proteine, minerale precum fier, calciu, zinc şi magneziu. Dar, din cauza faptului că poate avea un conţinut ridicat de mercur nu e indicat să îl consumi zilnic, mai ales dacă eşti însărcinată sau alăptezi. Limitează-te la o porţie sau două pe săptămână, pentru ca sănătatea ta să nu fie afectată.

Uleiul de cocos

Uleiul de cocos este un adevărat miracol al vieţii sănătoase, dar asta nu înseamnă că trebuie să îl consumi în fiecare zi. Uleiul de cocos este o grăsime saturată, dar abundă în trigliceride cu lanţ mediu, care contribuie la scăderea colesterolului şi a trigliceridelor. Problema este densitatea lui calorică mare, o lingură de ulei de cocos conţinând 121 de calorii, acesta fiind motivul pentru care nu este recomandat consumul în exces. Cantitatea potrivită pentru a evita excesul ponderal este de una maximum două linguriţe pe zi.

Carne la grătar

Când carnea, fie ea vită, porc, pete sau pui este gătită la temperaturi înalte, ca în cazul preparării la grătar, poate produce compuşi cancerigeni precum aminele heterociclice, aşa că este recomandat să limitezi consumul acesteia. Aceşti compuşi nu se găsesc şi în legumele la grătar, aşa că alternează carnea la grătar cu legumele preparate astfel. American Institute for Cancer Research recomandă consumul a unei singure porţii de carne la grătar pe săptămână.

Foto: 123rf.com

 

Urmărește CSID.ro pe Google News