Cartofii prăjiţi şi pâinea albă se numără printre favoritele persoanelor care nu vor să mănânce de dulce, însă acestea au foarte multe calorii, informează Gândul.
Postul Paştelui sau Postul Mare este cel mai lung post din calendarul creştin-ortodox şi durează şapte săptămâni, până pe data de 30 aprilie. Dacă ţi-ai propus să ţii acest post este important să-ţi contruieşti un meniu alimentar sănătos, încercând să variezi alimentele, pentru a evita luarea în greutate.
Unele alimente pe care suntem tentaţi să le consumăm în zilele de post au un aport caloric foarte ridicat, în special atunci când le consumăm în cantităţi mult prea mari şi zilnic.
Acestea sunt câteva alimente de post pe care ar fi indicat să nu le consumi în cantităţi mari atunci când nu mănânci de dulce, deoarece îţi vor pune silueta în pericol:
1. Pâinea albă
Un aliment extrem de săţios care poate fi consumat chiar şi în post este pâinea, însă dacă nu suntem atenţi ne putem îngrăşa destul de mult. Riscul de a consuma cu aproape orice este unul foarte mare, în special dacă te numeri printre persoanele care iubesc pâinea. Dacă vei avea însă o alimentaţie echilibrată şi diversificată nu vei avea tendinţa de a consuma o cantitate exagerată de
pâine pentru a-ţi potoli foamea.
Limitează-te la 2-3 felii de pâine pe zi, de preferat făcută din făină integrală.
2. Cartofi prăjiţi
Un alt aliment preferat de oamenii care ţin post sunt
cartofii, mai ales cei prăjiţi. Ei sunt de post dacă îi prăjeşti în ulei simplu şi sunt săţioşi, însă nu este recomandat să-i consumi zilnic, deoarece au un aport caloric foarte ridicat. În schimb, poţi să-i prepari şi la cuptor pentru a evita prăjelile sau să-i consumi natur, în cantităţi mici, cu multe verdeţuri şi salate de crudităţi.
3. Pastele din făină albă
Nici pastele din făină albă nu sunt recomandate consumului zilnic deoarece sunt foarte bogate în calorii şi generează fluctuaţii ale glicemiei, stimulează
pofta de dulciuri şi îngreunează digestia.