Carnea grasă, dulciurile, condimentele şi alcoolul se numără printre alimentele care „supără” stomacul, mai ales dacă suferiţi de gastrită sau ulcer.
Medicii spun că persoanele care sunt diagnosticate cu aceste afecţiuni trebuie să aibă mare grijă ce mănâncă, deoarece starea lor se poate înrăutăţi rapid.
Prof. dr. Carol Stanciu, medic primar gastroenterologie, spune că persoanele cu gastrită sau ulcer trebuie să evite mesele copioase: „Un astfel de pacient trebuie să mănânce puţin şi des, astfel încât mâncarea devine un «tampon» care îi protejează stomacul.”
De asemenea, medicii nutriţionişti atrag atenţia că, pe lângă dietă, pacienţii trebuie să evite stresul, deoarece acesta stimulează secreţia gastrică din stomac.
Printre alimentele care trebuie evitate atunci când suferiţi de ulcer sau gastrită se numără carnea grasă, dulciurile, alcoolul, lămâia şi condimentele.
Pielea de pui, mezelurile, preparatele din carne tocată au un conţinut bogat de grăsimi, iar acestea se digeră destul de greu, iar stomacul nu poate lucra la parametri normali.
Dulciurile sunt interzise deoarece majoritatea conţin smântână, unt sau margarină, ingrediente care stimulează acidul gastric. În plus, medicii recomandă evitarea acadelelor şi a deserturilor cu mult zahăr, cum este crema de zahăr ars.
Şi alcoolul sau băuturile acidulate trebuie evitate chiar şi în cantităţi mici de către persoanele cu gastrită.
Nutriţioniştii spun că, atunci când bem alcool, sucul gastric este stimulat şi de aceea stomacul cere mâncare, deoarece produce durere.
Pacientul cu gastrită are leziuni pe pereţii stomacului, iar alcoolul înrăutăţeşte situaţia, avertizează specialiştii. Consumat în exces, alcoolul accelerează procesul digestiv, ceea ce perturbă procesul de absorbţie a apei în ţesuturi – iar acest lucru duce, inevitabil, la diaree.
Atenție și la guma de mestecat sau dulciurile fără zahăr – pot avea efect laxativ! Aspartamul, sucraloza şi sorbitolul contribuie la apariţia scaunelor diareice şi favorizează balonarea.
Lămâia irită mucoasa gastrică, iar condimentele sunt contraindicate persoanelor care au o aciditate crescută, deoarece acestea stimulează secreţia gastrică. Astfel, persoanele bolnave de gastrită trebuie să evite ceapa, usturoiul, ardeiul iute, boiaua şi piperul.
Alimentele picante pot irita mucoasa ce căptușește stomacul și intestinele, ceea ce creşte viteza de deplasare a alimentelor prin tractul gastroinestinal, iar asta rezultă în scaune apoase.
Dr. Mihai Ciocârlan, medic primar gastroenterolog, spune că gastrita și ulcerul apar frecvent din cauza infecţiei Helicobacter pylori, dar și ca urmare a abuzului de medicamente, precum antiinflamatoarele.
„Acestea atacă stomacul, iar gastrita se vede numai în urma unei analize endoscopice sau la biopsie”, spune dr. Ciocârlan.
În final, o veste proastă pentru iubitorii de cafea. Dacă nu poţi începe ziua fără o cană mare cu cafea, asigură-te măcar că eşti acasă. Cafeina stimulează contracţiile intestinale, astfel încât resturile alimentare sunt împinse rapid prin colon şi nu sunt absorbite corespunzător, favorizând apariţia diareei. De asemenea, aciditatea din licoarea preferată de mulţi somnoroşi poate înrăutăţi anumite probleme digestive, aşa că grijă mare la cantităţi!