Există o serie de alimente extrem de sănătoase care nu au statutul de vedetă pe care îl au avocado, fructele de pădure sau broccoli, dar care merită introduse în dieta ta zilnică, datorită proprietăţilor nutritive speciale pe care le au şi care ar trebui să le ofere locuri de cinste pe farfurie. Iată cinci dintre acestea:
Broccoli este ruda care primeşte toata atenţia, dar verişoara conopidă este şi ea demnă de toată atenţia ta. Ca şi alte legume crucifere, conopida este o sursă bună de vitamina C şi fibre. La fel ca broccoli, are, de asemenea, o substanţă chimică naturală numită sulforafan, care luptă împotriva cancerului, potrivit testelor de laborator efectuate la animale. Multe alte lucruri afectează de asemenea riscul de cancer, dar dieta este una dintre cele mai uşor de controlat.
Aceste peşti mici au o valoare nutriţională mare. Sardinele sunt o sursă excelentă de acizi graşi omega-3 şi prea puţine alimente sunt la fel de bogate în vitamina B12 cum sunt. Sunt, de asemenea, bogate în vitamina D, partenerul indispensabil al calciului pentru oase puternice şi sănătoase.
Aceste legume rădăcinoase frumos colorate nu au cea mai prietenoasă înfăţişare, par chiar dure, dar devin extrem de moi şi de dulci atunci când le găteşti. Sfecla este bogată în antioxidanţi, care protejează împotriva cancerului şi a altor boli cronice. În plus, sucul lor, care este bogat în nitraţi, s-a dovedit că reduce tensiunea arterială şi a creşte fluxul de sânge către creier. Dacă faci sport la nivel profesionist, sfecla ar putea chiar ajuta la îmbunătăţirea performanţei.
Această formă dulce de lapte fermentat îşi are originea în Munţii Caucaz şi a fost timp de mulţi ani alimentul de bază pentru populaţia din zonă. În prezent este din ce în ce mai popular în întreaga lume şi motive sunt destule. Kefirul este bogat în bacterii „bune” numite probiotice. De asemenea, este studiat pentru efectele sale antiinflamatorii şi anticanceroase.
Lintea nu este la fel de populară precum fasolea, dar este un aliment la fel de bogat în nutrienţi, pentru a-şi merita locul pe lista cu super-alimente. Şi, spre deosebire de fasole, nu are nevoie să fie înmuiată înainte de a fi gătiră. Consum-o sub formă de supă, în salate sau în mâncăruri gătite cu alte legume şi vei avea o sursă bună de proteine şi fibre, cu mult mai puţină grăsime faţă de carne.
Foto: 123rf.com