7 beneficii ale pătrunjelului pentru organism. Când poate deveni periculos?

Pătrunjelul este nelipsit din prepararea multor feluri de mâncare, fiind un aliment sănătos. Bogat în vitamina C, chiar mai mult decât lămâia, poate fi un întăritor natural al sistemului imunitar, bun stimulent al sistemului nervos, antiinfecţios, vasodilatator, bun regenerator capilar.
  • Publicat:
7 beneficii ale pătrunjelului pentru organism. Când poate deveni periculos?

Pătrunjelul este nelipsit din prepararea multor feluri de mâncare, fiind un aliment sănătos. Bogat în vitamina C, chiar mai mult decât lămâia, poate fi un întăritor natural al sistemului imunitar, bun stimulent al sistemului nervos, antiinfecţios, vasodilatator, bun regenerator capilar.

Medicul Florin Ioan Bălănică, specializat în Medicină Personalizată şi Nutriţie,  explică pentru CSID ce afecţiuni poate trata pătrunjelul şi de ce devine periculos pentru organism atunci când este consumat în exces.

Sucul crud de pătrunjel are proprietăţi care ajută la funcţionarea tiroidei şi glandelor suprarenale, dar este potrivit şi pentru bolile sistemului ocular, în special pentru cele de la nervul optic. Este recomandat să se bea imediat ce a fost preparat. În niciun caz nu se ţine în frigider mai mult de câteva ore, întrucât oxidează şi îşi pierde proprietăţile.

Cum poate fi consumat pătrunjelul

Sucul obţinut dintr-o legătură de pătrunjel se poate bea zilnic, preferabil în loc de mic dejun, sau poate reprezenta o gustare ce va fi luată la o distanţă de 1,5-2 ore de masa principală. Rădăcina de pătrunjel poate fi folosită ca diuretic, consumată sub formă de infuzie, iar frunzele stimulează digestia.

Pătrunjelul devine periculos pentru organism atunci când se consumă în exces. În mod special, sucul poate afecta sistemul nervos. Pătrunjelul este o remediu cu un suc concentrat, prin urmare, recomand pacienţilor mei să nu bea mai mult de 30-60 de grame în formă pură.

Amestecând sucul de pătrunjel cu sucul de ţelină sau de spanac se obţin efecte terapeutice dintre cele mai puternice. Din pătrunjel se poate extrage o substanţă narcotică pentru om. Consumul excesiv poate cauza tulburări ale sistemului nervos.

7 beneficii ale pătrunjelului

  • 1. Pătrunjelul este bogat în vitamina C.
  • 2. Îmbunătăţeşte digestia, prevenind astfel balonările şi indigestia. Ajută funcţia hepatică.
  • 3. Ajută la buna funcţionare a rinichilor, prin dizolvarea calculilor renali.
  • 4. Îmbunătăţeşte nivelul de estrogen şi reface circulaţia sangvină a tractului genital feminin.
  • 5.  Stimulează sistemul imunitar datorită conţinutului extrem de bogat în vitamina C, betacaroten, vitamina B12 şi clorofilă.
  • 6. Pătrunjelul poate combate icterul, este eficace în blocajele care pot apărea la nivelul funcţiei hepatice, al plǎmânilor şi rinichilor.
  • 7. Frunzele pot vindeca tǎieturile adânci, vânǎtǎile şi pot fi folosite în alimentaţia pacientului oncologic.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult