8 alimente populare care pot provoca reacţii alergice

Le includem zilnic în meniul nostru, dar, uneori, pot fi extrem de periculoase. Opt alimente populare sunt responsabile pentru mai mult de 90% dintre alergiile alimentare, iar cei afectaţi pot suferi oricând un şoc anafilac, o reacţie ce le poate pune viaţa în pericol. Singurul tratament care poate da rezultate este evitarea alergenului cu totul, un lucru dificil pentru cai care obişnuiesc să consume lapte, ouă sau grâu. Din fericire, există alternativele alimentare.
  • Publicat:
8 alimente populare care pot provoca reacţii alergice

Le includem zilnic în meniul nostru, dar, uneori, pot fi extrem de periculoase. Opt alimente populare sunt responsabile pentru mai mult de 90% dintre  alergiile  alimentare, iar  cei afectaţi pot suferi oricând un şoc  anafilac, o reacţie ce le poate pune  viaţa în pericol. Singurul tratament care poate da rezultate este evitarea alergenului  cu totul, un lucru  dificil pentru cai care obişnuiesc să consume lapte, ouă sau grâu. Din fericire, există alternativele alimentare.

Lapte

Alergia la proteinele din lapte de vacă afectează până la 7,5% dintre copii. În schimb, la vârsta adultă, lucrurile sunt diferite, deoarece toleranţa se dezvoltă în 51% dintre cazuri în decurs de doi ani , iar în 80% dintre cazuri în decurs de doi până la trei ani. Alergia este reacţia imunologică la una sau mai multe proteine ​​din lapte. În general, pentru a o trata, trebuie să evitaţi consumul total de lapte şi produse lactate.

 Ouă

Ouăle se regăsesc într-o gamă largă de produse alimentare, aşa că evitarea lor poate fi o provocare. Persoanele care au dezvoltat o alergie la ouă este important să înţeleagă potenţialul de expunere accidentală. Acest lucru se poate întâmpla unde iau masa, inclusiv în restaurante şi brutării. În plus, ouăle se pot întâlni în băuturile pe bază de alcool sau de cafea. De asemenea, se regăsesc în produsele de panificaţie.

Arahide

Produsele care conţin arahide au fost interzise, în SUA, în foarte multe şcoli, dar şi la petrecerile pentru copii. În  America, aproximativ 2% din populaţie are o alergie la arahide, iar procentul continuă să crească.  Dacă nucile cresc în copac, arahidele se încadrează în categoria leguminoaselor, pentru că provin din pământ. De aceea, oamenii pot fi alergici la arahide, dar nu la nuci, şi viceversa. Persoanele care dezvoltă acest tip de alergie pot avea reacţii şi la urmele de arahide. Alergia pot fi prezentă încă de la începutul vieţii, iar, de multe ori, nu poate fi depăşită. Copiii care au fost diagnosticaţi cu această afecţiune s-au confruntat cu simptomele încă de la prima expunere.

Nuci

Nucile fac parte din categoria alimentelor care provoacă reacţii alergice, asemenea altor fructe cu coajă lemnoasă, renumite pentru reacţiile alergice fatale. Persoanele care sunt alergice la nuci pot avea reacţii adverse şi la alune, migdale, pecan, fistic etc.

Grâu

Alergia la grâu este greu de ţinut sub control, deoarece grâul se găseşte în multe alimente, inclusiv ketchup, sos de soia şi bere. Există chiar şi produse cosmetice pe bază de grâu.

Această afecţiune este, de multe ori, confundată cu boala celiacă, dar condiţiile sunt diferite. Cei care au o alergie la grâu se luptă cu  reacţiile cauzate de anticorpi. Persoanele cu boala celiacă reacţionează la gluten, o proteină specială din grâu, care determină o reacţie anormală a sistemului imunitar.

Peşte şi scoici

Alergiile la peşte şi la crustacee sunt diferite.  O persoană poate fi alergică la un tip de peşte, dar nu şi la celălalt. Alergia la peşte se dezvoltă la începutul vieţii, dar cea la crustacee tinde să apară mai târziu, în adolescenţă.

Soia

În ultimii ani, impactul suplimentelor din soia asupra sănătăţii a devenit tot mai controversat. Astăzi, studiile care privesc beneficiile şi riscurile pentru sănătate sunt contradictorii. Un lucru nu poate fi însă contestat: cercetătorii sunt siguri că alergiile din soia devin tot mai frecvente şi afectează tot mai mulţi copii.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult