8 beneficii pe care lintea le poate avea pentru organism

Lintea face parte din familia leguminoaselor şi este considerată una dintre cele mai bogate surse de proteine alături de soia, fasole şi mazăre. Pentru proprietăţile sale nutritive valoroase, lintea nu trebuie să lipsească din dieta noastră de viaţă.
  • Publicat:
8 beneficii pe care lintea le poate avea pentru organism

Lintea face parte din familia leguminoaselor şi este considerată una dintre cele mai bogate surse de proteine alături de soia, fasole şi mazăre. Pentru proprietăţile sale nutritive valoroase, fabuloasa legumă nu trebuie să lipsească din dieta noastră de viaţă. 

Medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică ne recomandă  să introducem lintea în regimul nostru alimentar, deoarece are numeroase beneficii şi este simplu de gătit. Iată ce spune specialistul pentru Ce se întâmplă, doctore?

  1. Lintea este o sursă excelentă de minerale, precum fosforul, fierul, zincul şi magneziul. Acestea  au un rol esenţial în homeostazia sistemului osteoarticular, în regenerarea tesuturilor şi în formarea globulelor roşii în sânge.
  2. Cei care doresc să scadă în greutate trebuie să consume linte, deoarece  aduce în organism minerale importante, vitamine din complexul B, proteine complete fără aport de grăsimi.
  3. Lintea are proprietăţi hipocolesterolemiante prin conţinutul său de fibre.
  4. Fibrele solubile pot ajuta totodată la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Persoanele supraponderale,  cu risc crescut de boli metabolice şi diabet zaharat, trebuie să consume preparate din linte, care pot ajuta la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge.
  5. De asemenea, fibrele solubile formează o substanţă ca un gel în tractul digestiv, favorizand tranzitul şi secreţia biliară.
  6. Lintea creşte nivelul de energie din organism prin completarea rezervelor de fier. Femeile aflate la menstruaţie prezintă riscul de deficit de fier, care poate fi suplinit prin consumul de linte în această perioadă.
  7. Prin conţinutul în zinc şi magneziu, lintea stimulează sistemului imunitar şi accelerează vindecarea rănilor. 
  8. Prin proprietăţile sale sanogene, lintea poate participa la creşterea capacităţii de atenţie şi memorare.

Cum putem prepara lintea

Înainte de a se pune la fiert, lintea trebuie aleasă cu atenţie şi spălată. Dacă vrem să o gătim, folosim 300 de grame de linte şi o cană şi jumătate de apă sau de supă de legume. În timpul fierberii se pot adăuga diverse condimente: ierburi, usturoi, ghimbir, tumeric sau ceapă, în funcţie de preferinţe. Sarea se adaugă după fierbere pentru  evita ca aceasta să se înmoaie prea tare. Recomand  să se guste lintea pe parcurs ce este preparată, pentru a evita să se transforme într-o pastă şi să nu mai poată fi folosită la salate sau alte preparate cu orez,quinoa sau cu alte legume.  Lintea poate fi consumată după fierbere, fie sub formă de supă, preparată cu orez ori legume sau  poate fi adăugată în salate în diverse combinaţii, cu ulei de măsline şi condimente.

Lintea se găseşte în tot anul. Atunci când o cumpăraţi e indicat să o alegeţi pe cea cu boabele ferme, nepătate. 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”