Adevărul despre lactatele degresate

Tot mai des, ca urmare a grijii pentru sănătate, a crescut consumul produselor lactate degresate. Cu mai puţine grăsimi ( sau chiar zero) decât lactatele integrale, acestea promit scăderea aportului de grăsimi în dietă. Care este, însă, adevărul din spatele acestora, de fapt?
  • Publicat:
Adevărul despre lactatele degresate

Tot mai des, ca urmare a grijii pentru sănătate, a crescut consumul produselor lactate degresate. Cu mai puţine grăsimi ( sau chiar zero) decât lactatele integrale, acestea promit scăderea aportului de grăsimi în dietă. Care este, însă, adevărul din spatele acestora, de fapt? 

Studiile demonstrează faptul că în pofida convingerilor conform cărora lactatele degresate sunt recomandate în dietele nutriţionale, laptele integral este cel care ajută cu adevărat la arderea grăsimilor.

În plus, laptele integral este o sursă bogată de vitamine şi ajută masa musculară şi sistemul imunitar. Atenţie însă,  consumul exagerat nu se recomandă, dezvoltând posibilitatea apariţiei diverselor boli în corp.

Dacă în 1953 se publica primul studiu care a dat naştere reducerii consumului de unt, lapte şi brânzeturi, ca urmare a creşterii colesterolului, studiile anilor recenţi confirmă beneficiile laptelui integral şi le contestă pe cele alte lactatelor degresate.

Studiile afirmă faptul că lactatele integrale joacă un rol important nu numai în scăderea obezităţii (ca urmare a senzaţiei de saturare pe termen îndelungat) cât şi în scăderea riscului de infertilitate, menţinerea şi creşterea masei musculare şi îmbunătăţirea sistemului imunitar. Deşi s-a crezut multă vreme că lactatele cu puţine grăsimi ( sau deloc) ajută organismul, la o analiză mai amănunţită s-a constatat faptul că acestea nu posedă o bază ştiinţifică în spatele lor, motiv pentru care nu putem considera în totalitate valide recomandările experţilor în domeniul nutriţiei.

Dr. Mario Kratz, nutriţionist şi cercetător la Fred Hutchinson Cancer Research Center, din Seattle, afirmă în urma unei meta-analize amănunţite a 25 de studii despre lactatele degresate faptul că 18 dintre acestea au dovedit o scădere în greutate chiar şi la consumul de lactate integrale. Restul studiilor au fost neconcludente, eşuând în a demonstra faptul că lactatele degresate sunt benefice în curele de slăbire.

Un alt studiu realizat în 2013 de către o echipă de cercetători scandinavă, publicat în Scandinavian Journal of Primary Health Care, subliniază faptul că rata obezităţii este semnificativ scăzută în rândul persoanelor consumatoare de produse lactate integrale, spre deosebire de consumatorii lactatelor degresate. Vicepreşedintele executiv al National Diary Council, Greg Miller, oferă explicaţia conform căreia lactatele integrale sunt de preferat în dietele nutriţionale pentru diminuare kilogramelor. Miller argumentează spunând că în componenţa laptelui există o serie de substanţe ce oferă metabolismului uman capacitatea de a utiliza grăsimea drept sursă a energiei, astfel accelerând procesul de ardere a acesteia şi nu de stocare. Grăsimea din lactate este compusă din surse foarte bogate de acid linoleic conjugat (CLA). Acesta oferă suport în arderea depozitelor de grăsime din corp constituind în acelaşi titmp şi o sursă vitală de vitamine liposolubile. Laptele integral înglobează de asemenea, pe lângă renumitul calciu, şi vitamine precum vitamina D, riboflavină, vitamina B12 şi fosfor.

Desigur, laptele integral este o sursă minunată de vitamine şi un protector şi ajutor al sănătăţii, însă acest lucru nu scuză excesul consumului său. Există cercetători care consideră că în loc să ajute la combaterea anumitori simptomatici de boală, consumul excesiv de lapte poate începe să producă o serie de boli în corp.
Două studii recente realizate în Italia respectiv Canada, au avut ca rezultate corelarea pozitivă a consumului excesiv de lapte integral cu dezvoltarea celulelor cancerigene şi riscul sporit de apariţie a cancerului la prostată, ca urmare a conţinutului de vitamina B12. De asemenea, un dozaj mărit al consumului de lapte integral, zilnic, poate conduce la boli cardiovasculare, ca urmare a grăsimii laptelui care inhibă efectele pozitive ale calciului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult