Alimente antiaging – Eşti pregătită să trăieşti mult şi bine?

Viaţa lungă e un deziderat al multora dintre noi. Dar pentru a-l alimenta şi a-l face să devină realitate, trebuie să ne pregătim permanent. Cu informaţii şi timp generos alocat sportului, nutriţiei inteligente şi relaxării.
  • Publicat:
Alimente antiaging - Eşti pregătită să trăieşti mult şi bine?

Viaţa lungă e un deziderat al multora dintre noi. Dar pentru a-l alimenta şi a-l face să devină realitate, trebuie să ne pregătim permanent. Cu informaţii şi timp generos alocat sportului, nutriţiei inteligente şi relaxării.

Dr. Ovidiu Peneş, specializat în SUA într-un domeniu revoluţionar în România, Age Management, ne pune la curent cu tendinţele în ceea ce priveşte gestionarea inspirată a trecerii timpului.

CSÎD: Există alimente antiaging?

Dr. Ovidiu Peneş: Este bine să începem prin a lămuri ce înseamnă aging-ul: fenomenul de îmbătrânire reprezintă funcţiile tuturor celulelor aparatelor noastre, care în loc să fie încadrate în zona optimă devin la început doar „suficiente” şi apoi, pe măsură ce avansăm în timp, „insuficiente”.

Aceste fenomene se datorează interacţiunii noastre cu mediul înconjurător, cu speciile reactive de nitrogen şi de oxigen, aşa-numiţii „radicali liberi”, în faţa cărora scuturile noastre de protecţie devin ineficiente din cauza dezechilibrelor mecanismelor de detoxifiere celulară care nu sunt regenerate corespunzător declinului hormonal şi multiplelor fenomene inflamatorii ce apar în timp. Pe lângă toate acestea, lipsa de sport, lipsa hidratării corespunzătoare şi excesele aduc un plus de degradare. În consecinţă, putem lupta cu fenomenul de îmbătrânire contracarând toate mecanismele care produc îmbătrânirea.

Pentru aceasta, putem folosi o serie întreagă de proceduri, precum tratamentul stresului oxidativ, echilibrarea mecanismelor de detoxifiere (cerebrală), optimizarea statusului hormonal, terapiile prin sport personalizat, terapiile nutrigenetice şi nutrigenomice, pe scurt, program nutriţional bazat pe hărţile genetice. Aşa cum unul din instrumente este nutriţia, ea poate fi concepută astfel încât să ajute la întinerire. Pentru aceasta, ea trebuie să aducă materia primă necesară pentru a combate îmbătrânirea prin minerale, enzime, coenzime, micro şi macro nutrienţi esenţiali.

Ce este important de ştiut este că această nutriţie de Age Management sau Anti-aging este specifică fiecăruia dintre noi. Ce mie îmi face bine şi mă întinereşte, ţie îţi poate face rău. Aceasta ţine foarte mult de harta genetică a fiecărui pacient, de toleranţele şi intoleranţele fiecăruia.

CSÎD: Ne puteţi da o listă a alimentelor antiaging? 

Dr. Ovidiu Peneş: Cum spuneam, lista alimentelor antiaging diferă de la individ la individ. În general însă, aceste alimente ar trebui să aducă o bogăţie de antioxidanţi, să hidrateze organismul, să aducă o cantitate adecvată de minerale, iar administrarea acestora să fie în concordanţă cu metabolismul fiecărui pacient, acesta variind în diferite momente ale zilei.

Alimentele bogate în fibre precum legumele preparate cât mai puţin, de tip: broccoli, conopidă, spanac sau fructele intens colorate de tipul afinelor, fructului de cactus, rodiilor, alimentele cât mai puţin procesate şi cât mai puţin modificate genetic, cât mai asemănătoare cu forma în care au apărut în natură (veţi prefera orezul sălbatic cu bob lung celui alb), consumul din abundenţă al seminţelor, nucilor bogate în uleiuri vegetale în starea lor crudă, proteine de surse complexe, peşti de diferite tipuri, carnea de pasăre, curcan, dar şi carnea roşie într-o anumite frecvenţă personificată fiecărui individ şi ţinând cont de intoleranţele personale, proteina naturală din zer obţinută prin extracţia la rece, cât mai puţin modificată, sunt doar câteva din alimentele ce pot contribui la alcătuirea unui program de Age Management.

CSÎD: Ne puteţi da un top 10 al beneficiilor consumului de alimente antiaging?

Dr. Ovidiu Peneş: Când se concepe un plan condiţional, greşit spus antiaging deoarece nu te poţi opri din a îmbătrâni, corect ar fi „pentru” Age Management, avem în vedere următoarele aspecte:

1. Să reducă inflamaţia cronică de stres oxidativ;

2. Să aducă o bogăţie de antioxidanţi, vitamine şi minerale;

3. Să aducă principalele elemente nutriţionale necesare reglării metabolismului, optimizării componentelor corporale, astfel încât corpul nostru să arate şi să se simtă mai bine;

4. Să ajute la vindecare şi la prevenţia bolilor respective individuale;

5. Să optimizeze mecanismele de detoxifiere celulară şi de eliminare a reziduurilor;

6. Să hidrateze corespunzător;

7. Să aducă materie primă necesară producerii în cantităţi optime a hormonilor;

8. Să se digere într-un anumit ritm, optim utilizat de către organism;

9. Să permită obţinerea unui somn regenerativ;

10. Să asigure macronutrienţii necesari obţinerii unui boost de energie pe toată durata zilei adaptat nevoilor diferitelor momente.

CSÎD: Dacă mănânci doar alimente considerate a fi antiaging, dar nu ai grijă şi de restul aspectelor care generează întinerirea, efectul este considerabil?

Dr. Ovidiu Peneş: Deşi este un element important în lupta cu fenomenul de îmbătrânire, alimentaţia nu este suficientă pentru a genera întinerirea şi regenerarea organismului nostru. Un rol esenţial în constituie echilibrul dintre alimentaţie, terapiile de optimizare a mecanismelor de detoxifiere, terapiile de antioxidare, iar atunci când sunt necesare, terapiile de optimizare naturală a sistemului neuroendocrin.

Numai o abordare complexă autorizată în care sunt vizate toate aceste componente sub atenta vizualizare a specialistului, poate genera regenerarea optimă a organismului şi optimizarea sănătăţii, astfel încât noi să fim şi să ne simţim din toate punctele de vedere ca la 20 de ani.

www.agemanagement.ro

Urmărește CSID.ro pe Google News