Litiaza renală (pietre la rinichi) este o afecţiune des întâlnită, dar care poate crea un disconfort accentuat, iar în lipsa unei intervenţii medicale/ nutriţionale poate duce la probleme grave de sănătate, chiar urgenţe medicale. De aceea, regimul alimentar rămâne de bază în cadrul acestei afecţiuni.
Medicul Florin Ioan Bălănică, specializat în Medicină Personalizată şi Nutriţie, explică pentru CSID care sunt alimentele ce pot ajuta în lupta cu această afecţiune şi care ne pot dăuna.
Calculii urinari sunt depozite de dimensiuni variabile, de consistenţă dură, care se formează în interiorul rinichilor şi au în compoziţie minerale şi săruri acide.
Aceştia se pot elimina spontan, fiind asimptomatici, sau pot fi simptomatici, determinând o durere continuă în regiunea lombară (spatelui), care iradiază în regiunea pelvisului, în funcţie de poziţia calcului în traiectul urinar. În litiaza renală pot apărea senzaţii de greaţă, hematurie (sânge în urină), urinări frecvente şi dureroase.
Calculii urinari pot fi de mai multe tipuri: oxalici, de acid uric, de calciu. Oxalaţii sunt un constituent al calculilor renali în peste 50 % dintre cazuri.
Recomand pacienţilor mei aflaţi în această situaţie să evite băuturile carbogazoase, ciocolata, să încerce un consum mai redus de sare şi preparate de patiserie, cartofi dulci, nuci, ceaiuri.
Regimul alimentar în litiaza renală, determinată de oxalaţi, ar trebui să fie sărac în lipide şi carbohidraţi (pentru a reduce fermentaţia intestinală producătoare de acid oxalic).
E indicat să mâncăm carne roşie slabă, de vită, viţel şi carnea albă slabă, peşte slab proaspăt, şuncă, legume, precum conopida, varză albă, ciuperci, salată verde, mazăre, fructe: mere, pere, struguri, gutui şi cantităţi moderate de cartofi şi sfeclă, pâine şi făinoase (orez, griş, fulgi de ovaz);lactate, ouă.
Calculii de acid uric reprezintă 5-10% dintre cazuri, au dimensiuni relativ mici şi pot fi dizolvaţi prin alcalinizarea urinii (eliminarea din dietă a tuturor alimentelor ce cresc concentraţia acidului uric) şi hidratarea eficientă. Se formează datorită unei concentraţii anormale de acid uric în urină, care apare în cazul unei diete hiperpoteice.
Recomand pacienţilor o hidratare corespunzătoare stării fiziologice, condiţiilor climatice sau efortului fizic, deoarece principala cauza de apariţie a calculilor renali este aportul insuficient de lichide.
În regimul alimentar trebuie evitate mâncărurile de tip fast- food, sosurile din comerţ, semipreparatele, deoarece sunt nocive pentru sănătate, dar cresc şi riscul de apariţie a calculilor.
Calculii de calciu sunt opaci, coraliformi, de consistenţă dură. Pot produce hematurie (sânge în urină), se combat prin reducerea alimentelor cu conţinut bogat în calciu (iaurt, seminţe susan, soia). În general, există o serie de factori care duc la creşterea concentraţiei de calciu în urină, printre ei numărându-se deshidratarea, consumul excesiv de vitamina D, medicamente, sau suplimente.
Magneziul are un rol benefic în cazul litiazei renale. Consumul de alimente bogate în magneziu contribuie la dizolvarea depozitelor mici de calciu şi minerale. Susţin introducerea preparatelor din peşte slab, avocado, broccoli, spanac şi alte legume verzi, nuci, căpşuni, ceai negru, în regimul alimentar al oricărei persoane care se confruntă cu această problemă.