Alimente indicate şi contraindicate în anemie

O dietă alimentară sănătoasă este o condiţie de bază pentru pacienţii cu anemie. Este vital ca aceasta să includă alimente bogate în vitamina B12, acid folic şi vitamina C, pe lângă cel mai important element, fierul.
  • Publicat:
Alimente indicate şi contraindicate în anemie

Anemia descrie acea afecţiune în care celulele roşii din sânge sunt mai puţin capabile să transporte oxigenul în organism.

Există mai multe tipuri de anemie, unele dintre ele cauzate de deficienţa unuia sau a mai multor elemente nutritive, cum ar fi fierul, vitamina B12 sau acidul folic. 
 

Simptomele care anunţă prezenţa anemiei sunt oboseala, ameţeala şi dificultăţile de respiraţie. 

Alimente care previn anemia

O dietă alimentară sănătoasă este o condiţie de bază pentru pacienţii cu anemie. Este vital ca aceasta să includă alimente bogate în vitamina B12, acid folic şi vitamina C, pe lângă cel mai important element, fierul

O dietă inteligentă care te ajută să previi anemia va include carne roşie, ouă, produse cerealiere, precum pâine neagră şi pastele integrale, broccoli, spanac, gulie, fasole, mazăre, linte, prune, coacăze, smochine, peşte şi crustacee.

Pentru absorbţia corectă a acidului folic, este indicat să consumi şi alimente bogate în zinc. Ficatul, carnea, ouăle şi legumele pot fi consumate pentru a preveni anemia cauzată de lipsa acidului folic.
 
Vitamina C ajută la absorbţia fierului din leguminoase, astfel că o dietă care include citrice, sparanghel şi ardei gras este esenţială pentru absorbţia fierului şi prevenirea anemiei. 

Atenţie cum combinaţi alimentele!

Pacienţii cu anemie trebuie să fie atenţi şi la interacţiunea anumitor elemente nutritive care pot scădea absorbţia de vitamine B şi a acidului folic. Astfel, taninii din cafea, struguri sau porumb pot interfera cu absorbţia fierului din surse vegetale, precum fasolea sau spanacul. Indicat este să reduci cantitatea de alimente bogate în tanini şi să le consumi separat de alimentele care îţi oferă un aport de vitamine B şi acid folic.

La cei diagnosticaţi cu boala celiacă, glutenul poate deteriora peretele intestinal, prevenind absorbţia corespunzătoare a substanţelelor nutritive, precum acidul folic şi fierul. Aşadar, dacă ai fost diagnosticat cu această afecţiune, este necesar să eviţi glutenul.

Calciul poate interfera cu absorbţia de fier, iar cel mai bine este să consumi alimentele bogate în calciu la ore diferite decât alimentele cu un conţinut mai bogat în fier. De exemplu, carnea roşie, fasolea şi lintea ar trebui consumate separat de produsele lactate şi derivatele lor.

Chiar şi în absenţa anemiei, carenţa de fier odată instalată are consecinţe negative asupra bunei funcţionări a organismului. Ea este  resimţită rapid de organism prin oboseală, lipsă de concentrare, paloare, rezistentă scăzută la infecţii etc.

Ai grijă ca organismul tău să nu sufere aceste modificări, prevenindu-le cu o alimentaţie corespunzătoare şi suplimente alimentare cu fier, vitamine B şi acid folic, care previn şi tratează anemia, redând rezistenţa organismului tău.

Urmărește CSID.ro pe Google News