Starea de anxietate sau atacurile de panică pot fi ameliorate şi cu ajutorul unei diete care are la bază fructe şi legume proaspete. Când te conftrunţi cu stări de anxietate de multe ori intervine şi oboseala, lipsa de motivaţie şi o alimentaţie haotică. În astfel de perioade se întâmplă de multe ori să acumulezi kilograme în plus sau să slăbeşti foarte multe.
De multe ori, există tendinţa de a alege alimente rafinate, bogate în zahruri şi grăsimi saturate. Deşi aceste alimente te fac să te simţi mai bine pe moment, pe termen nu fac decât să-ţi întreţină starea de anxietate şi să-ţi afecteze sănătatea. Te simţi mai obosită, apar dereglări ale glicemiei şi ai mult mai des poftă de dulciuri şi de mâncare nesănătoasă. Tocmai de asta este indicat să apelezi la o alimente care pot ameliora stările de anxietate şi calma atacurile de panică.
Prin alegerea alimentelor potrivite vei reduce drastic anxietatea pe care o resimţi – si poate chiar îţi vei îmbunătăţi starea de spirit. Iată câteva alimete care îţi calmează mintrea şi sunt bune şi pentru sănătatea ta!
Portocalele nu fac minuni doar în cazul răcelilor. Cantitatea mare de vitamina C ajută la reducerea nivelul de cortizol (hormonul stresului) şi a tensiunii arteriale, ceea ce înseamnă mai puţină anxietate. Alte alimente bogate în vitamina C care te ajută să fii mai plină de viaţă: kiwi, grepfrut, căpşuni, roşii sau broccoli.
Fructele de avocado sunt bogate în vitamina B1 sau tiamina care stimulează fucţionarea celulelor nervoase şi ameliorează stresul. Vitamina E calmează tensiunea musculară şi este de mare ajutor când traversezi o perioadă mai stresantă.
Există o explicaţie pentru care paharul de lapte înainte de culcare a devenit o alegere atât de populară. Bogat în vitaminele B2 (riboflavina) şi B12 şi o doză bogată de proteine – băutura te relaxează şi ajută la buna funcţionare a sistemului nervos. Totodată, riboflavina îmbunătăţeşte sistemul imunitar, care poate fi grav afectat de stres.
Un motiv în plus să consumi cât mai multe legume cu frunze verzi? Spanacul conţine magneziu care ţin sub control nivelul cortizolului şi îmbunătăţeste sistemul muscular şi cel imunitar.
Este o sursă excelentă de potasiu şi acid folic şi acizi graşi omega 3 care cresc nivelul de serotonină. Hormonul fericirii reglează dispoziţia şi reduce starea de anxietate.
Acest tip de carne este foarte bogată în triptofan, un amino acid care are efect calmant asupra creierului şi care oferă o stare de bine.
Fulgii de ovăz sunt o sursă excelentă de fibre solubile şi pot ajuta la reducerea simptomelor stărilor de anxietate. Carbohidraţii din ovăz cresc nivelul de serotonină – are un efect calmant asupra creierului şi a corpului, ameliorând anxietatea, nervozitatea şi chiar insomnia.
Important! Se recomandă evitarea carbohidraţilor rafinaţi, cum ar fi cei ce se găsesc în pâinea albă, zahărul alb, orezul alb (cerealele integrale sunt mult mai eficiente în combaterea anxietăţii). Aceste alimente provoacă o creştere bruscă şi rapidă a glicemiei care ne oferă o doză temporară de energie, înlocuită în scurt timp cu o senzaţie de oboseală.