Alimentele şi băuturile pe care trebuie să le eviţi în caz de toxiinfecţie

Regimul în caz de toxiinfecţie presupune eliminarea alimentelor iritante în perioada imediat următoare. Acestea sunt cele care conţin o cantitate însemnată de fibre.
  • Publicat:
Alimentele şi băuturile pe care trebuie să le eviţi în caz de toxiinfecţie

Toxiinfecţia alimentară este o afecţiune cauzată de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene, cum sunt bacteriile, virusurile sau paraziţii. Acestea apar mai frecvent în timpul verii din cauza temperaturilor crescute, deoarece microorganismele se înmulţesc extrem de rapid în alimentele perisabile, iar riscul de a consuma un produs contaminat creşte considerabil.

„Riscul de contaminare este cauzat în principal de condiţiile improprii de igienă, gătirea, depozitarea şi conservarea incorectă a alimentelor. Acestea pot fi contaminate în timpul creşterii, asta în cazul fructelor şi legumelor, mai ales când sunt folosite îngrăşăminte naturale, sau în timpul procesului de preparare a alimentelor, asta dacă în acest proces sunt implicate persoane care sunt purtătoare a unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ).

Contaminarea poate surveni însă şi din mediul înconjurător, cu microorganisme patogene care se pot găsi în praf, pământ, apă. Dintre acestea putem enumera Cryptosporidium parvum (un parazit), Clostridium botulinium (bacterie care provoacă botulismul) sau Clostridium perfringens (o bacterie care în cazuri grave poate provoca diaree sanguinolentă)’’, explică nutriţionistul Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?!

Simptomele toxiinfecţiei alimentare pot surveni la câteva ore după ingestia alimentului contaminat sau în maximum două zile, asta în funcţie de germenul responsabil de apariţia intoxicaţiei. Dintre simptome putem enumera greţurile, vărsăturile, scaunele moi, durerile abdominale, febra, deshidratarea.

Persoanele care sunt mai expuse la această afecţiune sunt femeile gravide, copiii, persoanele cu sistem imunitar scăzut şi vârstnicii. „Unele toxiinfecţii se asociază şi cu reacţii cutanate. Este esenţială prezentarea la un medic de specialitate în cazul oricărui simptom sau semn de toxiinfecţie alimentară, deoarece unul dintre cele mai mari riscuri pentru copii este deshidratarea, care apare în urma vărsăturilor sau episoadelor diareice. Copiii au un procent mai mare de apă în corp, iar asta îi face mult mai vulnerabili la deshidratare. Multe toxiinfecţii alimentare au loc în perioada verii, când se mai adaugă şi factorul de mediu la accentuarea consecinţelor deshidratării”, adaugă nutriţionistul Nicoleta Tupiţă pentru CSID.

Regimul în caz de toxiinfecţie presupune eliminarea alimentelor iritante în perioada imediat următoare. „Acestea sunt cele care conţin o cantitate însemnată de fibre (fructe, legume uscate, cereale integrale, prăjelile, mezelurile, produsele de patiserie şi alimentele condimentate, care irită mucoasa stomacală şi pe cea intestinală. De asemenea, trebuie evitate şi produsele lactate, întrucât nu pot fi absorbite de mucoasa intestinală şi pot duce la intensificarea scaunelor diareice. Aceste alimente vor putea fi consumate abia dupa refacerea completă a organismului.

Totodată, regimul în caz de toxiinfecţie alimentară prevede renunţarea completă la alcool, la băuturile pe bază de cofeină şi la cele reci, acestea având capacitatea de a accelera tranzitul intestinal’’, susţine nutriţionistul Florin Ioan Bălănică.

Orezul fiert şi pâinea prăjită, alimentele ideale

Pentru a preveni deshidratarea, care apare în cazul pacienţilor cu toxiinfecţie alimentară, este recomandat consumul a cel puţin doi litri de apă plată pe zi şi evitarea băuturilor carbogazoase şi a sucurilor de fructe. „În momentul în care simptomele se ameliorează, bolnavul poate să consume orez fiert, pâine prăjită, biscuiţi, compot de mere’’,  mai spune medicul Bălănică.

În timpul verii, între alimentaţia copiilor şi cea a aduţilor nu trebuie să existe mari diferenţe. „Esenţială este hidratarea care se obţine prin consumul de apă, legume şi fructe proaspete. De asemenea, este bine să creştem consumul de fructe şi legume în alimentaţia celor mici, doarece acestea sunt bogate în apă, minerale şi vitamine, iar acestea pot ajuta la adaptarea organismului la temperaturile ridicate.

Ideal ar fi să se renunţe la alimentele şi preparatele grele (tocăniţe, alimente prăjite, grase etc.) care îngreunează digestia şi pot da stări de greaţă în zilele toride. Nu trebuie să se consume cantităţi mari de mâncare la o singură masă, ceea ce poate, de asemenea, îngreuna digestia. Ideal ar fi să se consume cantităţi mici de alimente, repartizate în 5-6 mese pe zi”, susţine medicul nutriţionist Nicoleta Tupiţă.

„Recomand pe durata verii precauţie la consumul alimentelor, la calitatea acestora şi evitarea consumului de produse care au un  termen de valabilitate incert sau dacă procesul de preparare, depozitare, transport ne ridică suspiciuni”, adaugă medicul Florin Ioan Bălănică.

 

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
5 alimente anti chelie
5 alimente anti chelie