În scurt timp, vara îşi va intra pe deplin în drepturi! Profită de timpul rămas şi revitalizează-ţi sănătatea cu ajutorul antioxidanţilor, ce te vor ajuta să întâmpini sezonul estival cu un plus de energie şi frumuseţe ce vine din interior!
O alimentaţie bogată în antioxidanţi are un rol definitoriu în prevenirea şi încetinirea procesului de îmbătrânire, întărirea sistemului imunitar, protejarea împotriva radicalilor liberi (responsabili pentru apariţia ridurilor) şi menţinerea sănătăţii inimii. Iar veştile bune nu se opresc aici: o cantitate semnificativă din antioxidanţi poate fi asimilată chiar din dieta zilnică.
Coenzima Q10 – Se mai numeşte şi “antioxidantul inimii sănătoase” pentru că reface ADN-ul deteriorat şi este folosită în tratamentul şi prevenirea bolilor cardiace. Totodată, aceasta ajută la prevenirea bolilor Alzheimer sau Parkinson, este implicată în toate procesele producătoare de energie şi în stocarea energiei în celule, ajutând şi la funcţionarea ficatului. Coenzima Q10 este prezentă în cantităţi importante în uleiul de soia, sardine, alune, carnea de bovine şi fructele de mare.
Vitamina C – Este un alt antioxidant cu rol important în funcţionarea corectă a sistemului imunitar şi stimularea capacităţii de regenerare a organismului. În plus, aceasta ajută la evitarea complicaţiilor prenatale şi are un rol esenţial în producerea colagenului din piele. Doza zilnică recomandată diferă în funcţie de sex: pentru bărbaţi de 90 mg, iar pentru femei 75 mg. Cele mai importante surse de vitamina C sunt delicioasele citrice, papaya, kiwi, pepenele verde, broccoli şi cocăzele negre.
Vitamina E – Un antioxidant veritabil, această vitamină stopează procesul de îmbătrânire, ajută la hidratarea pielii, reduce apariţia cicatricilor şi a arsurilor şi întăreşte sănătatea ochilor. Cele mai clare semne ale deficitului de vitamina E sunt cele legate de probleme digestive, furnicături, amorţirea braţelor sau picioarelor şi încetinirea vindecării rănilor. De altfel, lipsa acestei vitamine măreşte şi riscul cancerului la prostată şi la sân. Vitamina E poate fi asimilată din alimente precum uleiul de germeni de grâu, seminţe de floarea-soarelui şi de muştar, alune, nuci, galbenuş şi unt.
Betacarotenul – Are un rol deosebit în prevenirea cancerului, prin anihilarea radicalilor liberi şi „dizolvarea” substanţelor canceroase provenite din mediul extern. De asemenea, joacă un rol important în combaterea aterosclerozei, deoarece împiedică oxidarea lipoproteinelor de mică densitate (colesterolul LDL) reducând riscul apariţiei acestei boli şi în consecinţă al producerii infarctului miocardic. De asemenea, beta-carotenul are efect antiîmbătrânire, protejează pielea împotriva radiaţiilor ultraviolete şi ajută la prevenirea numeroaselor boli cauzate de înaintarea în vârstă. Îl poţi găsi în: morcovi, cartofi dulci, spanac, dovlecei, caise, piersici, nectarine, mango, papaya.
Resveratrol – Acest antioxidant are o acţiune extrem de puternică, fiind de 4-5 ori mai puternic decât beta-carotenul, de 50 de ori mai puternic decât vitamina E şi de 20 de ori mai puternic decât vitamina C. Recunoscut ca antioxidant care răspunde la stres, infecţii micotice şi radiaţii ultraviolete, proprietăţile acestei substanţe se extind asupra echilibrării nivelului de colesterol în organism, îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, menţinerea elasticităţii pielii şi ameliorarea simptomelor cauzate de alergii. Resveratrolul se regăseşte preponderent în strugurii roşii, afine, mure, vin şi must.
Acidul lipoic – Este un acid gras care se găseşte în mod natural în fiecare celulă a corpului ce ajută la convertirea glucozei în energie şi neutralizează acţiunea nocivă a radicalilor liberi. Proprietatea deosebită a acidului lipoic este că, spre deosebire de alţi antioxidanţi, acţionează în profunzime atât în apă, cât şi în grăsime, astfel că este asimilat cu mai multă uşurinţă de organism. De asemenea, reduce riscul apariţiei accidentelor vasculare cerebrale, cataractei, bolilor cardiace şi protejează ficatul de diferite acţiuni toxice. Acidul lipoic nu se găseşte în cantităţi foarte bogate în multe alimente, însă poate fi regăsit cu usurinţă în spanac, broccoli, mazare, drojdia de bere, varză de Bruxelles şi carnea roşie.
Din păcate, cantitatea de antioxidanţi necesari organismului nu poate fi suplinită doar cu ajutorul alimentelor, deoarece organismul nu le asimilează întotdeauna complet. Tocmai de aceea, specialiştii recomandă completarea dietei cu suplimente alimentare.