Se spune că nu este greu să ajungi în top, ci este dificil să te menţii în vârf. Aşa este şi cu slăbirea. Cel mai greu este să nu revii din nou la vechile obiceiuri şi să „recâştigi” kilogramele pierdute. De aproape un deceniu, Elena Trifan – antrenor personal şi specialist în nutriţie sportivă (www.antrenor-personal-salus.ro), antrenează sute de persoane în procesul de slăbire şi remodelare. Până acum aceştia au slăbit în total peste 1.000 de kg. Însă şi Elena a avut lupta ei personală: a slăbit 20 de kilograme şi nu s-a mai îngrăşat de atunci. Iată povestea kilogramelor ce nu se mai întorc.
CSÎD: Elena, cum ai descrie relaţia ta cu mâncarea?
Elena Trifan: Am o relaţie foarte bună cu mâncarea. Iubesc mâncarea şi savurez fiecare îmbucătură. Pe cât posibil încerc să mă hrănesc şi nu doar să mănânc. Când spun mă hrănesc, mă refer la alimente cât mai proaspete şi cât mai naturale. Sunt conştientă de fiecare aliment pe care mi-l pun în farfurie, astfel încât să aibă toţi nutrienţii necesari, de care organismul are nevoie. Şi cu toţii ştim care sunt aceştia: proteine, carbohidraţi, glucide şi lipide. Mă bucur enorm şi sunt tare fericită că am învăţat să-mi ascult corpul şi să îi dau ceea ce are nevoie şi ceea ce îmi cere. Din punctul meu de vedere, suntem o maşinărie foarte complexă, iar hrana este combustibilul nostru. Cu cât este mai calitativă şi primită atunci când este nevoie, cu atât viaţa este mai lungă şi mai sănătoasă.
CSÎD: Care este primul pas atunci când am hotărât să slăbim?
Elena Trifan: Primul pas şi cel mai important, în procesul de slăbire şi în tot ceea ce facem, este să devenim conştienţi de noi înşine. Eu, mănânc ca să trăiesc şi vreau să trăiesc mult şi să fiu sănătoasă astfel încât, să mă pot bucura de viaţă, care nu e decât una!
CSÎD: Tu când ai ţinut prima cură de slăbire?
Elena Trifan: Prima mea cură de slăbire a fost acum vreo 17 ani. Îmi aduc aminte că mă chinuiam să îmi cântăresc toate alimentele şi să îmi număr caloriile. Era o dietă până în 1.000 de kcal pe zi. Am ţinut tot ce era în vogă la aceea vreme: începând de la diete proteice, până la cele disociate. Cu unele am reuşit să slăbesc, cu altele nu, dar recunosc în perioada în care ţineam diete, organismul îmi dădea tot felul de semne: ameţeală, vedere în ceaţă, etc. Dar eu, normal că nu băgam în seamă, nu voiam decât să slăbesc! Ce este trist este că după tot acest chin, în momentul în care nu mai ţineam dietă, desigur că mă îngrăşam la loc.
CSÎD: Cum arată fotografiile tale de acum 15 ani?
Elena Trifan: Nu am fost dintotdeauna o femeie slabă. În pozele pe care le vedeţi aveam un alt stil de viaţă, cu alte cuvinte aveam o viaţă sedentară şi o alimentaţie haotică. Îi mulţumesc lui Dumnezeu de toate lucrurile bune aduse în viaţa mea. Am început să fac sport, uşor, uşor am început să slăbesc şi să îmi schimb stilul de viaţă iar lucrul acesta mă făcea să mă simt din ce în ce mai bine. Apoi ceva din mine mi-a spus că locul meu este în acest domeniu. Am vrut să fac facultatea de sport şi am făcut-o. Am făcut cursuri de specializare în domeniul remodelării corporale am început să lucrez în acest domeniu şi iată-mă acum povestind ceea ce parcă totul a fost mai ieri!
CSÎD: În ce constă munca ta ca nutriţionist şi instructor de sport?
Elena Trifan: În primul rând mă hrănesc, mă hidratez, fac sport şi nu uit de odihnă şi relaxare! Consum zilnic 2-3 litri de apă. Toate procesele metabolice au nevoie de apă. Prin urmare, când nu consumăm suficientă apă zilnic, încetineşte mult metabolismul şi, deci, şi slăbitul! Mă bazez pe salate din verdeţuri şi legume de sezon. La fiecare salată adaug şi o sursă de proteine: brânză, peşte, carne de pui sau curcan,(din sursă sigură) linte, ou, fasole, mazăre, năut! (Cu cât mai multe frunze verzi, cu atât mai săţioasă va fi salata pentru că acestea conţin multe fibre, sunt voluminoase, umplu stomacul şi satură repede). De asemenea, tot ce înseamnă supe creme de legume sunt în meniul meu zilnic. Mănânc în fiecare zi câte un pumn de nuci, migdale, seminţe de dovleac, de floarea-soarelui, de cânepă etc. CRUDE! Le mănânc ca gustări sau la micul dejun combinate cu iaurt, fructe sau în salate. Acestea conţin un tip de grăsimi sănătoase de care corpul are mare nevoie şi, dacă se respectă cantitatea, nu încetineşte slăbitul!
Consum doar pâine integrală, de multe ori o prepar în casă! Nu mănânc până nu mai pot, senzaţia de saţietate apare abia după 15-20 de minute de la începerea mesei! Îmi ascult corpul! Sunt atentă la semnalele pe care mi le dă, care alimente îmi fac bine şi care nu. Suntem cu toţii diferiţi şi ce i se potriveşte cuiva, poate să-i facă rău altuia.
Mă odihnesc 7-8 ore de somn şi am grijă să mă şi relalaxez.
La capitolul Sport, fac zilnic undeva la 4-5 ore în sală. Iubesc mult, muntele, iubesc drumeţiile montane şi le fac de câte ori pot şi am ocazia.
CSÎD: Cum descrii relaţia ta cu sportul?
Elena Trifan: Nu pot şi nici nu vreau să îmi imaginez viaţa mea fără sport pentru că ştiu cum era! Sportul îmi aduce plăcere în momentul când îl fac, cât şi după aceea. De când am descoperit beneficiile sportului şi a hranei echilibrate, sunt o altă femeie din toate punctele de vedere. Mă simt mai sănătoasă, mai energică, mai încrezătoare, mai feminină, mai frumoasă, într-un cuvânt. Din punctul meu de vedere cea mai bună metodă de a ţi pune metabolismul la treabă este să faci mai multă mişcare (orice formă de mişcare). Dacă mergi, urci scările, alergi, faci exerciţiu fizic sau orice altă formă de mişcare, rata metabolismului tău şi nivelul de energie va creşte şi vei fi mult mai sănătos.
CSÎD: Şi totuşi, cum arată dieta ta într-o săptămână?!
Elena Trifan: Mănânc din toate moderat şi am grijă la combinaţii. Din punctul meu de vedere şi din experienţele trăite, dietele sunt create să trateze pe o perioadă de scurtă durată. Când nu vei mai ţine dietă este foarte probabil să pui la loc tot ce ai dat jos sau poate chiar mai mult. Ştiu că nu spun nimic nou, dar cea mai bună şi sigură dietă de slăbit şi de a te menţine în formă este MODERA ŢIA ŞI VARIAŢIA combinate cu orice formă de MIŞCARE.
CSÎD: Cum ne împrietenim cu sportul?
Elena Trifan: Mulţi dintre clienţii mei nu au făcut sport niciodată. Este adevărat, pentru aceste persoane, prietenia cu sportul, se instaurează mai greu şi se face, făcând sport. Cu toţii ştim beneficiile sportului. Trebuie început treptat, cu aceea formă de sport care ne place, iar dacă nu există, că mai sunt şi astfel de cazuri, începem cu mers, plimbări în aer liber, 2-3 săptămâni. După această perioadă, cu siguranţa vor simţi pe propria piele, acea senzaţie plăcută şi minunată pe care ţi o dă mişcarea. Apoi, va veni de la ei întrebarea, vreau să vin, să fac şi eu la sport!
CSÎD: Şi totuşi, unii se încăpăţânează să nu facă sport! Ce le spui?
Elena Trifan: Omul ca să fie sănătos, trebuie să facă mişcare, pentru că aşa sunt activate, nu doar musculatura, ci şi circulaţia sângelui, organele şi creierul. Practic, corpul uman e o maşinărie, un circuit închis pe care trebuie să îl mişti, pentru ca aşa am fost noi concepuţi – să ne mişcăm. Altfel ne-ar fi făcut Dumnezeu stane de piatră!
Despre Elena Trifan
Elena Trifan este instructor sportiv, licenţiat în Educaţie Fizică şi Sport Specializarea Kinetoterapie, specialist în nutriţie sportivă şi remodelare corporală. Activează în domeniul remodelării corporale şi sportului de peste 9 ani. A asistat cu succes sute de persoane în procesul de remodelare corporală, printre care se numără personalităţi publice, manageri de top, diplomaţi, avocaţi,etc. Pe lângă specializările în sport, nutriţie sportivă, remodelare corporală, nutriţie în diferite boli, nutriţia copiilor şi adolescenţilor, deţine specializări secundare în psihologia motivaţiei, având astfel o viziune completă asupra procesului de remodelare corporală.