Conform studiului calitativ realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă, au fost identificate principalele momente de consum ale celor 2 categorii de apă îmbuteliată, criteriile după care acestea sunt consumate, precum şi avantajele şi dezavantajele aduse de consumul acestora. În plus, participanţii la studiu au menţionat motivele pentru care s-au orientat spre anumite mărci de apă îmbuteliată.
„Chiar dacă sunt conştienţi de importanţa consumului a cel puţin 2 litri de apă pe zi, respondenţii reuşesc să consume o jumătate din acest necesar zilnic. Setea în majoritatea cazurilor nu apare în mod natural, acest lucru făcându-i pe consumatori să
Când beau românii apă minerală plată? Dar carbogazoasă?
Apa plată este consumată dimineaţa, imediat dupa trezire (pentru a revitaliza organele interne), noaptea (pentru majoritatea respondenţilor existând mereu o sticlă sau pahar lânga pat), în timpul/ după activităţile sportive (pentru rehidratare şi refacerea ”stocului” natural de săruri şi minerale pierdute în timpul antrenamentului), înainte/ după masă (chiar dacă nu este perceput a fi un obicei sănătos deoarece încetineşte digestia) şi oricând apare senzaţia de sete.
Apa minerală carbogazoasă este asociată consumului ocazional (nu zilnic), cel mai adesea în combinaţii: limonadă, şpriţ, cu sirop. Se constată o orientare spre acest tip de apă în sezonul cald, deoarece potoleşte setea mult mai repede comparativ cu apa minerală plată. De asemenea, este consumată în curele de slăbire, înlocuind cu succes sucurile carbogazoase cu un conţinut mare de zahăr.
„Apa minerală plată este unul dintre produsele nelipsite din casele românilor, aceştia având mereu grijă de refacerea stocului de apă. De cele mai multe ori, consumatorii preferă să cumpere apă în cantităţi mai mari (la bax) pentru a acoperi necesarul de consum săptămânal. Aceste cumpărături se fac de regulă din hiper/supermarket”, mai declară Denisa Iacoboaea, Qualitative Researcher Executive la Exact Cercetare şi Consultanţă.
După ce criterii aleg românii apa minerală carbogazoasă?
Referindu-ne la avantajele consumului de apă minerală plată, este subliniat în primul rând faptul că aceasta reprezintă ”ingredientul” de bază al unui regim alimentar sănătos. Oferă un grad mai mare de hidratare comparativ cu apa minerală carbogazoasă, putând fi consumată în cantităţi mai mari, deoarece nu conţine acid şi nu creează un disconfort gastric. În plus, aceasta este considerată un adjuvant în curele de slăbire.
Singurul dezavantaj menţionat de respondenţi este preţul. Acesta este considerat ridicat, fiind vorba despre cel mai important aliment, ce nu poate lipsi din dieta zilnică.
Este mai întâi de toate apreciată pentru compoziţia chimică: are mai multe săruri de rehidratare necesare organismului, mai ales în sezonul cald. Datorită acidului, setea este potolită mai repede comparativ cu apa minerală plată. Apa minerală carbogazoasă reprezintă de asemenea o bază ideală pentru prepararea a diverse băuturi alcoolice şi non-alcoolice – cele mai populare combinaţii sunt: vin cu apă – ”spriţul” şi limonada. Este preferată şi în bucătărie pentru proprietăţile ”minune” pe care le are asupra aluatului prăjiturilor şi clătitelor (face compoziţia mai pufoasă).
Comparativ cu apa minerală plată, cea carbogazoasă vine cu mai multe dezavantaje: poate cauza arsuri/ balonări gastrice datorită acidului (şi din acest motiv este consumată în cantităţi mai mici), ori afecţiuni ale rinichilor (datorită conţinutului mai mare de minerale). Este subliniat de asemenea de către respondenţi faptul că, în anumite cazuri, ”bulele” nu sunt naturale, ci obţinute prin procese artificiale (îmbogăţire cu dioxid de carbon).