Beneficiile cartofului in alimentatie

Cu o utilizare diversa in bucatarie, cartoful este recunoscut si pentru numeroasele beneficii asupra sanatatii. De exemplu, sucul crud de cartofi este folosit in tratarea aciditatii gastrice si a ulcerelor, avand un efect calmant si cicatrizant asupra mucoaselor digestive
  • Publicat:
Beneficiile cartofului in alimentatie

Cartoful a fost descoperit in Peru si introdus apoi in Spania si Italia. In timpul foametei, francezii l-au adoptat in bucatarie si i-au recunoscut proprietatile alimentare.

Cu o utilizare diversa in bucatarie, cartoful este recunoscut si pentru numeroasele beneficii asupra sanatatii. De exemplu, sucul crud de cartofi este folosit in tratarea aciditatii gastrice si a ulcerelor, avand un efect calmant si cicatrizant asupra mucoaselor digestive. De asemenea, datorita complexului de fier, fosfor, calciu, magneziu si zinc, cartoful contribuie la construirea si mentinerea structurii osoase.

Cartoful in gastronomia internationala

Exista diferite feluri de a prepara cartofii: piure, copti in coaja, fierti sau in abur, cartofi prajiti sau chipsuri, taiati cubulete si copti, fierti cu smantana, fierti in tocanita, rasi si prajiti sau facuti galuste.

Fiecare tara a dezvoltat retete specifice, cum ar fi: peste pane cu cartofi prajiti sau Fish & Chips, mancarea simbol a Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord sau omleta cu cartofi in Spania.
Aligot este un preparat specific Franţei, din regiunea L’Aubrac din Franţa, iar ingredientele sale principale sunt cartofii şi o brânză specială, Tomme de Laguiole sau Tomme d’Auvergne, acestora adăugându-li-se usturoi, smântână şi unt.
Cartofii sunt consumaţi cu sos tzatziki in Grecia,
În bucătăria Bulgariei, unul dintre ingredientele principale este cartoful. Astfel, patatnik este un preparat tipic regiunii din Munţii Rodopi, dar care este consumat şi în alte părţi ale Bulgariei. Este asemănător unei plăcinte şi conţine în principal cartofi raşi, ceapă, mentă, uneori brânză şi carne.

Beneficiile cartofului:

  • Cartofii reprezintă a patra sursă de energie alimentară după orez, grâu şi porumb.
  • Cartofii sunt cele mai populare legume din lume, fiind cultivaţi în peste 120 de ţări şi consumaţi zilnic de peste un milliard de oameni.
  • Sucul crud de cartof tratează aciditatea gastrică şi ulcerele, având un efect calmant şi cicatrizant asupra mucoaselor digestive. Este emolient, bun diuretic şi antispasmodic.
  • Fierul, fosforul, calciul, magneziul şi zincul din cartofi contribuie la construirea şi menţinerea structurii osoase.
  • Fibrele, potasiul, vitamina C şi vitamina B6 din cartof, împreună cu lipsa sa de colesterol, susţin sănătatea inimii.
  • Cartoful este o sursă excelentă de carbohidraţi, prezenţi sub formă de amidon.
  • Este eficient în tratarea arsurilor, degerăturilor, crăpăturilor pielii, ulceraţiilor şi edemelor pleoapelor.
  • Împachetările cu cartofi acţionează asupra durerilor musculare şi articulare.

Utilizarea si pastrarea cartofilor

Există diferite feluri de a prepara cartofii: piure, copţi în coajă, fierţi sau în abur, cartofi prăjiţi sau chipsuri, tăiaţi cubuleţe şi copţi, fierţi cu smântână, fierţi în tocăniţă, raşi şi prăjiţi sau făcuţi găluşte.

Condiţiile de păstrare a cartofilor trebuie respectate cu atenţie, pentru a încetini procesul natural de descompunere a amidonului. Este crucial ca zona de păstrare să fie întunecată, bine aerisită şi cu temperatura ideală de 4 grade. Cartofii nu trebuie păstraţi în frigider. Temperaturile reci transformă amidonul cartofilor în zahăr, alterându-le gustul.

Pentru a descoperi idei, retete si ingrediente care iti vor deschide un nou orizont al gustului, urmareste Ingredientul Secret de la Electrolux.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Nucile: sursa ta de proteine si minerale
Nucile: sursa ta de proteine si minerale
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”