Echilibrul organismului nostru este menținut, mai mult decât oricare alte alimente, de și prin intermediul legumelor. Ele ne asigură cantitatea esenţială și necesară de fibre, minerale sau alţi nutrienţi care ne întăresc sistemul imunitar, reduc riscul apariţiei diferitelor boli şi încetinesc procesul de îmbătrânire.
Unul dintre cei mai importanţi indicatori care poziţionează legumele pe categorii distincte, în funcţie de beneficii, este culoarea acestora.
Culoarea este cartea de vizită a legumelor. Ea spune despre ele ce anume conţin, aspura căror organe acţionează, exact ce boli pot preveni sau pot trata.
Aşadar, când îţi organizezi dieta zilnică ia în considerare ce culori aşezi pe farfurie:
Cartofii roşii, ridichile, ceapa roşie, ardeii roşii, gogoşarii, sfecla roşie, tomatele sunt cele mai importante legume de culoare roşie.
Nutrienţii din legumele roşii îţi păstrează inima sănătoasă şi îţi îmbunătăţesc memoria.
În urma unui studiu, realizat pe 13.000 de persoane din California, s-a demonstrat că o jumătate de ceaşcă de tomate, consumată de minim 5 ori pe săptămână, poate reduce riscul de cancer ovarian cu până la 60%.
Licopenul, un colorant natural, contribuie la prevenirea mai multor tipuri de cancer (pancreas, plămâni, sâni, ovarian, intestinal) și scade riscul apariției bolilor inimii.
Beta-carotenul, responsabil pentru culoarea din morcovi, dovleac, suc de fructe, cartofi dulci prezintă efecte anti-cancerigene, mai ales în cazul cancerului de stomac.
Legumele portocalii conţin antioxidanţi precum vitamina C, caroteni şi flavonoide care previn apariţia bolilor cardio-vasculare şi a problemelor legate de ochi.
Compusul organic numit acid cafeic încetineşte progresul cancerului de sân şi cel ovarian.
Bioflavonoidele încetinesc procesul de îmbătrânire, previn apariția varicelelor și hemoroizilor, cu un efect cardiac tonic.
Există o paletă vastă de legume verzi extrem de benefice funcţionării corecte a organismului uman: avocado, varză chinezească, varză de Brussels, castraveţi, salată verde, ceapă verde, ardei verzi, broccoli, spanac, bame, sparanghel, fasole verde, mazăre, dovlecei, anghinare, praz.
Toate acestea au în comun indoli şi luteină – antioxidanţi care menţin sănătatea vederii.
În plus, consumul de legume verzi menţine sănătatea oaselor şi a dinţilor şi scad riscul apariţiei cancerului.
Există numeroase dovezi care atestă că legumele crucifere, precum varza, andivele, conopida, broccoli sunt asociate cu un risc mai scăzut de cancer la stomac, la sâni, ovare sau plămăni.
Legumele verzi sunt bogate în glucosinol şi vitamina K, ambele având o influenţă fără precedent asupra organismului.
Vitamina K, mai exact, combate diabetul zaharat, ceea ce reduce implicit riscul de cancer pancreatic.
Conopida, usturoiul, ceapa, ciupercile, cartofii albi, guliile, păstârnacul, pătlagina, ghimbirul previn apariţia bolilor cardio-vasculare şi reglează colesterolul.
Ele au o influenţă remarcabilă asupra imunităţii organismului. De exemplu, alicina, compusul activ din usturoi, are efecte antimicrobiene şi antioxidante.
Ceapa conţine polifenoli şi flavonoide cu efecte anti-cancerigene pe linia celulelor ovariene.
Iar ciupercile sunt bogate în vitamina D, ce poate proteja organismul de “boala fără vindecare”.
Substanţele fenoli şi antociani conţinuţi de legumele de culoare albastru/ violet (vinete, varză, porumb violet) sunt renumite pentru efectul anti-îmbătrânire şi pentru proprietăţile antioxidante.
O dietă bogată în legume ce au această culoare îmbunătăţeşte memoria şi colaborează la buna funcţionare a tractului urinar.
Citește și: Cum scade consumul de legume și fructe riscul de apariție a celor mai frecvente boli