Cancerul de sân este cea mai comună formă de cancer care afectează femeile la nivel global. Mai exact, în România 80% din cancerele de san sunt diagnosticate în faza avansată. Acest tip de cancer este întâlnit chiar şi în rândul bărbaţilor, însă cazurile sunt foarte rare.
Mutaţiile genetice şi modificările ADN-ului pot sta la baza apariţiei acestei boli. Genele precum BRCA1 şi BRCA2 pot creşte riscul de apariţie a cancerului e sân, similar şi în cazul obezităţii. De asemenea, stilul de viaţă joacă şi el un rol extrem de important, deoarece consumul de alcool, fumatul, expunerea la estrogen şi anumite obiceiuri alimentare, inclusiv consumul de alimente procesate, pot creşte riscul de apariţie a cancerului de sân. Studiile arată că alte obiceiuri alimentare, precum dieta Mediteraneană, pot reduce riscul de apariţie a cancerului de sân. În plus, există o listă de alimente pe care ar fi bine să le evităm în acest sens.
În timp ce unele alimente pot proteja împotriva cancerului de sân, altele reprezintă un risc.
Alcoolul. Consumul de alcool, în special în exces, poate creşte semnificativ riscul de cancer de sân.
Mâncarea de tip fast-food. Consumul de alimente de tip fast-food, făcut cu regularitate este asociat multor părţi negative, inclusiv riscul crescut de boli de inimă, obezitate, diabet şi cancer de sân.
Alimentele prăjite. Cercetările arată că o dietă bogată în alimente prăjite poate creşte semnificativ riscul de apariţie a cancerului de sân. Mai exact, în urma unui studiu la care au luat parte 620 de femei din Iran, alimentele prăjite reprezentau cel mai mare risc în dezvoltarea acestui tip de cancer.
Mâncarea procesată. Alimentele procesate precum baconul şi crendvurştii pot creşte riscul de apariţie a cancerului de sân. O analiză a 15 studii asociate alimentelor procesate arată o creştere cu 9% a riscului de cancer de sân.
Zahărul adăugat. O dietă bogată în zahăr adăugat poate creşte semnificativ riscul de cancer de sân prin creşterea inflamaţiilor şi a anumitor enzime asociate dezvoltării şi răspândirii cancerului.
Carbohidraţi rafinaţi. Dietele bogate în carbohidraţi rafinaţi reprezintă un real pericol pentru dezvoltarea cancerului de sân. Ideal ar fi să înlocuieşti carbohidraţii rafinaţi precum pâinea albă şi produsele de patiserie cu produse integrale şi legume cu o densitate mai mare de nutrienţi.