Carnea tocată este un ingredient nelipsit din bucătăria românească. Fie că alegem să o preparăm sub forma tradiţionalelor sărmăluţe, a pârjoalelor moldoveneşti delicioase ori a ardeiului umplut numai bun atunci când vrei să-ţi pui burta la cale, carnea tocată este la mare căutare în măcelării.
Dacă într-un articol anterior spuneam cât de nocivă este carnea tocată pentru organism atunci când este consumată în exces, astăzi vom vorbi despre modalităţile sănătoase în care o putem mânca şi la ce trebuie să fim atenţi atunci când o cumpărăm din supermarket.
Atunci când vorbim despre compoziţia cărnii tocate din diferite magazine, primul aspect de care trebuie să ţinem cont este compoziţia acesteia. Ingredientele înscrise pe etichetă ne indică valoarea nutriţională a cărnii. Printre acestea se regăsesc frecvent şorici, zgârciuri, tendoane, organe sau bucăţi de carne grasă.
De asemenea, nu trebuie să trecem cu vederea diverşii aditivi alimentari. Aceștia sunt adăugați în mod intenţionat şi frecvent pentru îmbunătăţirea aspectului culorii şi a mirosului preparatelor, precum şi pentru prelungirea termenului de valabilitate.
Prin urmare, carnea tocată vândută la casolete în supermarket numai carne macră şi proaspătă nu e…
Atenţia trebuie îndreptată şi asupra faptului că diferitele mixuri de carne tocată pot deveni indigeste și periculoase. Asta deoarece au o suprafaţă mare de contact cu aerul înconjurător, astfel încât grăsimile din compoziţie se peroxidează, fiind transformate în grăsimi nocive, rele.
Persoanele cu afecţiuni biliare, pancreatice, hepatice sau gastrice sunt cel mai predispuse la indigestie.
Dacă, totuşi, vrei să prepari un sortiment de mâncare cu carne tocată, cum ar fi sărmăluţele, chiftelele, ardeii umpluţi sau micii, alege mai degrabă să îți îndrepți atenţia asupra măcelăriilor, unde poți alege o bucată de carne mai puţin grasă (pulpă, muşchi, cotlet) pe care vrei să o folosești, existând posibilitatea de a fi tocată pe loc şi evitând astfel contactul îndelungat al acesteia cu oxigenul din aer, precum şi adaosurile complet nenaturale.
Cum recunoști carnea tocată proaspătă?
Simplu! Carnea proaspătă are o culoare roz, un miros de proaspăt, plăcut şi nu trebuie să fie lipicioasă la atingere.
Daca ne îndreptăm atenţia asupra alimentaţiei sănătoase şi dietetice, nu trebuie neglijat faptul că de obicei mixul de carne tocată este alcătuit din carne roşie (porc sau vită /amestec de porc şi vită, în funcţie de proporţia dorită).
„Pentru persoanele active, sănătoase, care nu suferă de diferite afecţiuni, carnea roşie slabă poate fi consumată de 2 ori pe săptămână (o porţie=dimensiunea pachetului de cărţi de joc), în caz contrar aportul acesteia fiind destul de limitat”, spune Flavia Manole, nutriţionist-dietetician.
Pe lângă nutrienţii importanţi care se regăsesc în carnea roşie (vitamine, minerale, proteine), aceasta poate reprezenta o sursă importantă de colesterol şi grăsime.
Dar nu îți face probleme dacă ești la dietă sau suferi de o anumită afecţiune care nu îți permite consumul de carne roşie.
„Există variante mai sănătoase, cum ar fi de exemplu carnea de curcan sau de pasăre. Aceasta poate fi tocată şi preparată într-un mod sănătos, fără a te priva de plăcerea savurării unui anumit aliment preferat”, adaugă nutriționistul.
Tehnicile culinare de preparare folosite în mod frecvent fac parte, de asemenea, dintr-un stil alimentar sănătos. Nu apela imediat la prăjire, chiar dacă este o metodă convenabilă, rapidă şi utilizată destul de frecvent de către gospodine la pregătirea chifteluţelor de exemplu.
O variantă mult mai sănătoasă sunt chiftelele pregătite la cuptor, pe o foaie de copt.
De asemenea, dacă alegi varianta ardeiului umplut, pentru a evita asocierea amidonoaselor (orezul) cu carnea, fiind o combinaţie indigestă, se poate opta pentru înlocuirea orezului cu legume (ciuperci de exemplu).
Cât despre felul cărnii dorite, respectiv albă sau roşie, tu ești cel care își cunoaşte cel mai bine starea de sănătate şi cum alegi să o menţii.
Ce spui de dovleceii umpluţi cu carne la cuptor? Şi pe aceştia îi poți prepara dietetic, respectând indicaţiile menţionate anterior. Iată aici o reţetă perfectă pentru gurmanzii pofticioşi, dar la dietă!