Despre roşiile româneşti şi gustul lor delicios se pot scrie pagini întregi de istorie gastronomică. Are pământul nostru seva perfectă pentru roşiii, iar soarele şi apa completează perfect nutrienţii din sol. Cu toate acestea, roşiile româneşti sunt şi ele tratate cu diverse substanţe – pesticide, insecticide. Deoseori ne întrebăm dacă cantităţile sunt respectate ca la carte.
De curând, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, a început să efectueze controale în pieţe şi la locul de producţie (sere şi solarii) după recoltare, în vederea prelevării de probe de roşii de la producătorii înscrişi în programul guvernamental de sprijin pentru tomate, în scopul determinării calităţii acestora. Scopul precis este determinarea eventualelor reziduurilor de pesticide în roşii.
De la ieşirea pe piaţă a primelor tomate obţinute prin Program, inspectorii fitosanitari ai Autorităţii Naţionale Fitosanitare au prelevat probe pe care le-au transmis pentru analize la cele două laboratoare acreditate, respectiv Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale Bucureşti şi Laboratorul Zonal pentru Determinarea Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale Mureş.
Până la data de 17 mai 2019 au fost prelevate 54 de probe din care au fost analizate 43, restul de 11 fiind în lucru.
Rezultatele arată că nu au fost depăşiri ale limitelor maxime admise. Aceste rezultate demonstrează că producătorii agricoli respectă recomandările inspectorilor fitosanitari în ceea ce priveşte utilizarea în siguranţă a produselor de protecţie a plantelor pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunţă pe site-ul său că Autoritatea Naţională Fitosanitară asigură consumatorii că roşiile existente pe piaţă la această dată, din Programul de sprijin pentru tomate, sunt sigure pentru consum, inspectorii fitosanitari constatând că au fost respectate tehnologiile de cultură. Acţiunile de control vor continua în toată ţara.