Carbohidratii, proteinele, vitaminele, mineralele, grasimile si apa sunt nutrienti esentiali de care avem nevoie pentru a trai. Consumul zilnic al unor alimente variate pentru a asigura toti acesti nutrienti este o provocare pentru cei mai multi dintre noi.
Cu atat mai mult cu cat in ultima vreme tindem sa consumam calorii goale din alimentele procesate lipsite de nutrientii necesari organismului, acest lucru determinand ingrasarea si aparitia bolilor.
Macronutrienti in cantitati foarte mari
Macronutrientii sunt substante de care ai nevoie in cantitati destul de mari. Carbohidratii, grasimile si proteinele furnizeaza corpului caloriile necesare pentru a functiona o zi intreaga.
Fiecare macronutrient are calorii, dar cantitatea acestora depinde de fiecare in parte. Proteinele si carbohidratii au patru calorii la un gram, in timp ce grasimea are noua.
Si apa este un macronutrient si, desi nu furnizeaza energie organismului, ai nevoie de ea in cantitati mari pentru eliminarea toxinelor, reglarea temperaturii corpului si pentru a stimula functionarea celulelor.
Cantitati mici, dar cu impact mare
Corpul tau are nevoie de micronutrienti in cantitati foarte mici, dar impactul acestora asupra corpului este enorm. Micronutrientii includ vitaminele, cum ar fi vitamina C, D si E, si minerale, precum calciul si fierul.
Reusesti sa consumi cantitatea zilnica necesara din acesti micronutrienti numai daca mananci natural ori daca alegi alimentele procesate fortificate.
Prea mult sau prea putin dintr-un lucru bun
Desi intoxicarea si deficienta sunt destul de rare, se poate spune ca exista o limita pana la care e bine sa consumi orice nutrient. O data cu aparitia apelor minerale si bauturilor fortificate, a batoanelor energetice pline de micronutrienti si alte suplimente, abuzul de vitamine si minerale este posibil, daca regimul tau alimentar nu este echilibrat.
Simptomele includ caderea parului, probleme de vedere, afectiuni ale sistemului osos, complicatii ale pielii si tulburari circulatorii.
Daca mananci prea multe sau prea putine proteine sau grasimi, esti expusa riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, hepatice sau tulburari ale sistemului sanguin, ori chiar probleme neurologice.
Regimul echilibrat este cheia
Cum stii daca ai consumat toti nutrientii de care ai nevoie? Mananca cereale in fiecare zi, adauga peste ele o banana si rontaie un mar la gustarea de dupa-amiaza pentru a obtine cele doua portii de fructe pe zi de care ai nevoie.
Variaza tipurile de legume pe care le mananci, incluzandu-le pe cele cu frunze verzi sau broccoli si mananca cel putin trei portii pe zi. Mananca o portie de carne slaba sau fasole si lactate in fiecare zi. Si bea cel putin 8 pahare de apa pe zi pentru a te asigura ca organismul tau este hidratat.
Citeste si Beneficiile germenilor de grau
Ceaiul verde subtiaza talia?